Belföld

Kaposvári szalmonella: csak a sz@rt kenegetik

Nem sikerült megnyugtatni a bölcsődések szüleit. Gyermekeikre három hullámban támadt a szalmonella, de felelős nincs.

Augusztus eleje óta a harmadik szalmonella-fertőzés söpör végig a kaposvári bölcsődéken, eddig több mint száz gyerek betegedett meg – írja a Népszava. A lap riportja szerint az aggódó szülők, gondozók az önkormányzat fórumán sem tudták meg, mi okozta a tömeges megbetegedéseket.

A fórumon a jegyző azt mondta, nem is önkormányzati feladat megtalálni, hogyan, miért alakult ki a járvány, de nincs összefüggés a betegségek és a bölcsődéket ellátó cég konyhájának üzemeltetése között, amit folyamatosan ellenőriznek.

A vizsgálatok ugyanúgy negatív eredménnyel jártak, mint a bölcsődék ellenőrzése.

A megyei tisztifőorvos szerint minden bölcsődés gyereket, dolgozót leoltottak, végigkísérték az intézmények napi feladatait, de hibát sem ők, sem a kormányhivatal élelmiszerbiztonsági szakemberei nem találtak, így jutottak arra, kizárható, hogy valamilyen élelmiszer miatt tört ki a járvány.

Azokra a szülői felvetésekre, hogy a problémával az első járványnál nem is foglalkoztak, az öt bölcsőde között pedig az egyetlen közös pont éppen az őket ellátó külső konyhai cég, érdemi válaszok nem születtek.

Több szülő, bölcsődei dolgozó felháborodott, úgy vélték, azt sugallják, mintha az ő felelőtlenségük vezetett a járványokhoz. 

Olaj volt a tűzre, amikor egy háziorvos nagy veszélynek nevezte, hogy fertőzött gyerek viszi a szalmonellát a bölcsődei közösségbe, ahol aztán továbbkeni a többiekre. A kifejezés nagy felzúdulást keltett, valaki meg is jegyezte: nem az intézményekben kenik a sz@rt, hanem a fórumon az illetékesek.

A szülők közül volt olyan, aki már nyolc hete otthon van gyerekével. Sokan rákérdeztek, honnan indulhatott betegség, ami addig soha nem jelent meg, amíg a bölcsődék helyben főztek. 

Erre nem kaptak megnyugtató választ, de abban megállapodás született, hogy a beteg gyerek csak két negatív székletminta után mehet vissza a  közösségbe. Az is többször elhangzott, hogy a legutóbbi megbetegedést múlt kedden regisztrálták, így remélhetőleg sikerült megállítani a járványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik