Belföld

Szájalva sztrájkolnak az ELTE oktatói

Nem kaptak pénzt gyakorlati oktatásra, ezért szóban mondják el, mit is csinálnának.

Az Index információi az ELTE Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-étől részleges és határozatlan ideig tartó sztrájkba kezdtek. A tiltakozó akció oka, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapott pénzt a  gyakorlati oktatáshoz, ami ennél a képzésnél elengedhetetlen.

A gyakorlati órákon így az oktatók csak szóban ismertetik, mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek. Az intézeti körlevél szerint

…az utóbbi évek egyre csökkenő oktatásra szánt költségei után az idei a tanévkezdésre semmilyen anyagi forrás nem állt rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezésére.

A figyelmeztető jellegű, részleges munkabeszüntetéssel az intézet dolgozói arra szeretnék felhívni az EMMI figyelmét, hogy az előírt gyakorlati órák megtartásának költségeit az alacsony hallgatói normatíva nem fedezi. A portál kereste Surján Péter dékánt, aki annyit válaszolt, hogy

sztrájkról nem tudok a Biológiai Intézetben, csak arról, hogy egyes nagyon drága kísérletes laboratóriumi foglalkozások elmaradnak. Az ügyben nem kívánok nyilatkozni.

Miklósi Ádám, a Biológia Intézet igazgatója úgy reagált, hogy az  ELTE vezetői és sokan mások is, hiába kérik évek óta a fenntartót, hogy emelje meg a hallgatói normatívát, mert egy biológus képzése sokkal többe kerül, mint egy angol-szakos hallgatóé. Szerinte ez  a helyzet az ország többi felsőoktatási intézményében is. A hallgatók hivatalos tájékoztatást nem kaptak a sztrájkról, akartak egy tüntetést oktatóik mellett, de ezt nem engedélyezte az intézet vezetősége.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik