Belföld
Budapest, 2018. július 4.
Az ELTE Lágymányosi Campus - déli és északi tömbje a Pázmány Péter sétányon a Duna budai partján.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Szájalva sztrájkolnak az ELTE oktatói

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 10. 19. 12:56

Nem kaptak pénzt gyakorlati oktatásra, ezért szóban mondják el, mit is csinálnának.

Az Index információi az ELTE Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-étől részleges és határozatlan ideig tartó sztrájkba kezdtek. A tiltakozó akció oka, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapott pénzt a  gyakorlati oktatáshoz, ami ennél a képzésnél elengedhetetlen.

A gyakorlati órákon így az oktatók csak szóban ismertetik, mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek. Az intézeti körlevél szerint

…az utóbbi évek egyre csökkenő oktatásra szánt költségei után az idei a tanévkezdésre semmilyen anyagi forrás nem állt rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezésére.

A figyelmeztető jellegű, részleges munkabeszüntetéssel az intézet dolgozói arra szeretnék felhívni az EMMI figyelmét, hogy az előírt gyakorlati órák megtartásának költségeit az alacsony hallgatói normatíva nem fedezi. A portál kereste Surján Péter dékánt, aki annyit válaszolt, hogy

sztrájkról nem tudok a Biológiai Intézetben, csak arról, hogy egyes nagyon drága kísérletes laboratóriumi foglalkozások elmaradnak. Az ügyben nem kívánok nyilatkozni.

Miklósi Ádám, a Biológia Intézet igazgatója úgy reagált, hogy az  ELTE vezetői és sokan mások is, hiába kérik évek óta a fenntartót, hogy emelje meg a hallgatói normatívát, mert egy biológus képzése sokkal többe kerül, mint egy angol-szakos hallgatóé. Szerinte ez  a helyzet az ország többi felsőoktatási intézményében is. A hallgatók hivatalos tájékoztatást nem kaptak a sztrájkról, akartak egy tüntetést oktatóik mellett, de ezt nem engedélyezte az intézet vezetősége.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.