Belföld

Megduplázták az idős otthon díját, fellázadtak a lakók

Egy szegedi idős otthonban duplájára emelték a díjakat, ám a lakók ezt nem voltak hajlandók elfogadni. A luxuslakópark nyugdíjasai kinyomozták, hogy felszámolás indult a komplexumot működtető cégek ellen. A társaság viszont a kötelező béremelésekkel indokolta az „áremeléseket”.

A szegedi luxus nyugdíjas lakópark 2010-ben indult, most a helyi lapot keresték meg a lakók azzal, hogy valami nem stimmelhet az intézmény körül. Méghozzá azért, mert váratlanul duplájára emelte a cég a havidíjakat, de furcsa közüzemi számlákat is kaptak az idősek – derült ki a delmagyar.hu cikkéből.

A nyugdíjasok „magánnyomozása” kiderítette, hogy a lakóparkot működtető cég felszámolás alá került még a nyáron. Ez egy nonprofit kft., amely a cégadatok szerint az elmúlt két évben semmilyen árbevétellel nem rendelkezett. Ám erre a címre van bejegyezve egy másik társaság is, ennél a cégnél viszont éppen ebben az időszakban jelenik meg az árbevétel. Egyébként mindkettő cég szinte folyamatosan tartozott az adóhatóságnak, és mindkettő felszámolása meg is kezdődött már a nyáron.

A komplexum egyébként többféle szolgáltatást is nyújt, más magánintézményekhez hasonlóan be lehet kerülni egy nagyobb összeg befizetése után (7- 9 millió forint), ami után a havidíj sokáig 30 ezer forint körül volt úgy, hogy az étkezésért nagyjából ugyanennyit kellett fizetni, ha igényt tartott erre valaki. A másik havidíjas variációban 200 ezer forint megfizetése volt szükséges, ebben az esetben is külön számolták fel az étkezést, a rezsit, a takarítást.

Azonban hiába fizettek az itt élők, nem volt elég. Nyáron értesítették a lakókat a díjemelésekről. A nyugdíjasok azonban nem nyugodtak bele a drágulásba, utánanéztek az üzemeltető cégeknek és megkeresték a helyi lap újságíróját is, aki viszont szeretett volna válaszokat kapni a tulajdonostól is. A lakópark vezetője írásban azzal indokolta az „áremeléseket”, hogy az elmúlt időszakban jelentős béremelést kellett kigazdálkodniuk, ráadásul a jövőben is várható további béremelés, így elkerülhetetlenül meg kellett emelniük a díjakat.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik