Belföld

Kormányhivatal: Biztonságos Budapest ivóvízellátása

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 10. 19. 15:42

Pénteken délelőtt megírtuk, hogy a Greenpeace Magyarország szerint rákkeltő anyagok szivárognak a Dunába Óbudánál. A szennyezett vízben egyes anyagok több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

Délután a Pest Megyei Kormányhivatal közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Budapest lakosságát ivóvízzel a Szentendrei, valamint a Csepel szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvíz fogyasztását nem veszélyezteti.

A kormányhivatal hozzátette azt is, hogy az érintett Duna szakaszon a környezetvédelmi hatóság az elmúlt években több alkalommal tartott helyszíni szemlét, melyek vizsgálatai igazolták az egykori Óbudai Gázgyár területe felől a talajvíz-szivárgást a Duna irányába kizárólag alacsony vízálláskor.

A rendelkezésre álló eredmények alapján viszont a Duna vízhozamához képest (még alacsony vízállás esetén is) a talajvízzel elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut be, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki. 

A talaj és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van, a kormányhivatal pedig beavatkozásra kötelezte az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t., azaz le kell csökkenteni a felszín alatti víz szennyezettségét a határérték alá.

Pénteken ellenőrzést tartottak Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának kollégái és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is. A hatóságok együttesen vizsgálják meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés.

A mintákat a PMKH Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya Környezetvédelmi Mérőközpontjának akkreditált laboratóriuma fogja megvizsgálni, továbbá a kormányhivatal a Greenpeace által most nyilvánosságra hozott eredményekről szóló teljes mérési jegyzőkönyvet is bekéri és megvizsgálja.

(MTI)

Kiemelt kép: Flickr/Greenpeace

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.