Belföld

Kormányhivatal: Biztonságos Budapest ivóvízellátása

Pénteken délelőtt megírtuk, hogy a Greenpeace Magyarország szerint rákkeltő anyagok szivárognak a Dunába Óbudánál. A szennyezett vízben egyes anyagok több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

Délután a Pest Megyei Kormányhivatal közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Budapest lakosságát ivóvízzel a Szentendrei, valamint a Csepel szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvíz fogyasztását nem veszélyezteti.

A kormányhivatal hozzátette azt is, hogy az érintett Duna szakaszon a környezetvédelmi hatóság az elmúlt években több alkalommal tartott helyszíni szemlét, melyek vizsgálatai igazolták az egykori Óbudai Gázgyár területe felől a talajvíz-szivárgást a Duna irányába kizárólag alacsony vízálláskor.

A rendelkezésre álló eredmények alapján viszont a Duna vízhozamához képest (még alacsony vízállás esetén is) a talajvízzel elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut be, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki. 

A talaj és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van, a kormányhivatal pedig beavatkozásra kötelezte az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t., azaz le kell csökkenteni a felszín alatti víz szennyezettségét a határérték alá.

Pénteken ellenőrzést tartottak Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának kollégái és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is. A hatóságok együttesen vizsgálják meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés.

A mintákat a PMKH Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya Környezetvédelmi Mérőközpontjának akkreditált laboratóriuma fogja megvizsgálni, továbbá a kormányhivatal a Greenpeace által most nyilvánosságra hozott eredményekről szóló teljes mérési jegyzőkönyvet is bekéri és megvizsgálja.

(MTI)

Kiemelt kép: Flickr/Greenpeace

Ajánlott videó

Olvasói sztorik