Belföld

A börtönben nem tűrik a borostát: újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

A hvg.hu cikke szerint a Büntetés-végrehajtás házirendjébe ütközik a párnapos borosta, ezért fegyelmi eljárás indult a Szegeden több mint egy éve előzetesben lévő Czeglédy Csaba ellen, akit nemrég túl sok könyve miatt is megbüntettek. A baloldali politikus-jogász ügyvédje elfogadhatatlannak tartja a történteket. Ráadásul – mint mondta – az elromlott telefonja helyett hetek óta nem adnak Czeglédynek cserekészüléket arra hivatkozva, hogy a szervizre kell várni, így viszont épp a vádemelést megelőző időszakban nem tudja megfelelően tartani a kapcsolatot védőivel.

Több jogszabály, így a büntetőeljárásról szóló törvény is egyértelműen kimondja, hogy a védő és börtönben lévő ügyfele közti kapcsolat nem korlátozható és nem ellenőrizhető. A védelemhez való jogának a megsértése, ami történik, hiszen szándékosan akadályozzák abban, hogy kommunikáljon

– mondta Hankó Faragó Miklós, hozzátéve, hogy védencének nem ahhoz az egy telefonhoz van törvényben rögzített joga, hanem általában a kapcsolattartásra.

A bv-intézet viszont arra hivatkozik állítólag, hogy a szerviznek előbb be kell vizsgálnia és le kell selejteznie a telefont, ez viszont bármeddig tarthat. Czeglédy így hetek óta naponta fél órára kap egy telefont, amivel ügyvédje szerint egyáltalán nem biztos, hogy ebben a rövid időtávban eléri a vele kapcsolatot tartó jogászokat.

Czeglédyt ügyvédeinek elmondása szerint más módon is vegzálják: amiatt indult ellene fegyelmi eljárás, mert túlságosan borostás.

Létezik olyan szabály, hogy a fogvatartott nem változtathatja meg külsejét ahhoz képest, ahogy a büntetés-végrehajtásba bekerült, de állítólag szó nincs arról, hogy Czeglédy felismerhetetlenné vált volna egy megnövesztett szakáll miatt. Kérte, mutassák meg neki azt a szabályt a házirendben, amit megszegett, de végül külön bv-eljárás indult a kérdés kivizsgálására.

A politikus jogászt költségvetési csalással és más  bűncselekményekkel gyanúsítják. Az ügyészség szerint a szombathelyi önkormányzat volt szocialista képviselője olyan diákmunka-közvetítéssel foglalkozó céghálózatot alakított ki 2011 és 2017 között, amelynek tagjai nem vallották be az áfát és a személyi jövedelemadót, vagy ha mégis, nem fizették be.

Kiemelt kép: MTI / Rosta Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik