Belföld

Vadai: „Én vagyok én, te vagy te, ki a hülye én vagy te?”

Eljött a nap, amikor ez is bekerült a parlamenti irományok közé. A DK politikusa írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergelynek.

Vadai Ágnes a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez azért fordult meghökkentő című kérdésével, mert nem értette a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár korábbi levelezését egy német újságíróval.

Szalay-Bobrovniczky Vince a konzervatív Die Welt újságírójának saját kormányzati e-mail címéről írta e sorokat:

Ön egy nárcisztikus, arrogáns, a másikat lefitymáló ember, aki a szememben semmilyen becsülettel nem bír. Az ön levelei a másik megvetésének iskolapéldája.

A DK politikusa ironizált, amikor úgy vélte, Szalay-Bobrovniczky magasabb kormányzati posztot érdemelne, másrészt rákérdezett, mi köze a civil ágazati politika alakításához a német belpolitikának.

Gulyás Gergely miniszter szerint Szalay-Bobrovniczky Vince a kezdetektől magánjellegű levelezést folytatott, erre fel is hívta Alan Posener figyelmét.

Jelezte neki, hogy az újságíró álláspontjára kíváncsi, kifejezetten kérte, arról írjon neki, ne politizálja át a megkeresést, vagy vigye azt a nyilvánosság elé.

Amikor a német újságíró ezt mégis megtette, azzal vétett a német Médiatanács sajtókódexének több pontja ellen.

Félre is vezette a nyilvánosságot, mert a közreadott levelekből eltávolította azt a részt, amiben a helyettes államtitkár jelezte, magánlevelezést folytatnak.

Gulyás Gergely szerint a Vadai Ágnes által idézett részletnek az volt az előzménye, hogy Alan Posenere

a helyettes államtitkár urat előtte lerasszistázta és számos, nyilvánvalóan hazug váddal illette – hozzáteszem nem csak őt, hanem a magyar kormányt is.

Mivel ez a magatartás nem áll messze a Demokratikus Koalíció képviselőitől, így a miniszter érthetőnek nevezi Vadai szimpátiáját  a német újságíró felé. Szerinte a magyar állami vezetők szabadon beszélhetnek, levelezhetnek, egyeztethetnek bármely ország újságírójával. Nekik is joguk van a véleménynyilvánítás szabadságához, hiába korlátozná ezen jogukat a Demokratikus Koalíció – zárta válaszát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik