Belföld

Orbán Viktor Manfred Weber jelölését támogatja

A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök nem Alexander Stubb, hanem Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségére – közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön.

Az új Juncker, akit Merkel igazán szeretne Európa élén látni
A német kancellárnak az lenne a legjobb, ha találna egy embert, akinek nincs német útlevele, de a német érdekek szerint cselekszik. Úgy néz ki, megtalálta.

Rogán Antal felidézte, az EPP elnöksége szerdán meghallgatta mindkét pályázó politikust: az Európai Néppárt liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb volt finn kormányfőt és az EPP kereszténydemokrata szárnyához tartozó Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezetőt, a bajor Keresztényszociális Unió elnökhelyettesét.

Orbán Viktor az elhangzottak alapján – és amennyiben a két jelölt közül kell választani – egyértelműen a Néppárt keresztény szárnyához tartozó bajor kereszténydemokrata Webert támogatja, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubbal és ezt teszi majd a Fidesz is a néppárt novemberi helsinki kongresszusán, ahol a jobbközép erőket összefogó pártcsalád listavezetőjének személyéről döntenek majd – mondta el a miniszter.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik