Belföld

Az Auchannál és a Metrónál is felmondták a bérmegállapodást

A Kereskedelmi alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az Auchannál és a Metrónál is felmondta a hatályban lévő bérmegállapodást, utóbbinál már a felmondási idő is lejárt, az Auchannál pedig október végén jár majd le írja az atv.hu.

A szervezet elnöke szerint a két említett multinál az alapbérek miatt lehetnek problémák, hiszen hiába vannak pluszjuttatások a két hálózatnál, a munkavállalók inkább az alapbérre mennek rá. A bérmegállapodások aláírásakor általában az abban foglaltak az érvényesek, ugyanakkor ebben olyan kötelmek is vannak, hogy adott esetben nem lehet keményebb eszközhöz folyamodni, például demonstrációhoz vagy sztrájkhoz.

Azaz a bérmegállapodás felmondásával keményebb tárgyalások is jöhetnek, ha pedig ezek megakadnak, akkor olyan eszközökhöz is folyamodhatnak, mint a demonstráció vagy sztrájk.

Az említett multik egyébként betartották a tavaly megkötött bérmegállapodást, de azóta annyit változott a munkaerőpiaci helyzet, hogy az mára elavulttá vált. A vezető szerint inkább a Metrónál lesz arra szükség, hogy a munkavállalók „megmutassák az erejüket”, és tisztességes bért kapjanak,  ehhez pedig akár a sztrájktól sem riadnak vissza.

A vezető szerint a Metrónál lesz sztrájk, de előtte olyan figyelemfelkeltő eszközökhöz is nyúlhatnak, mint a demonstráció, aminek keretein belül két órára „leültetik” a munkavállalókat. Az elnök azt sem zárja ki, hogy még idén létrejöjjön a sztrájk.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik