Belföld

Kiderült, hány fát vágnak ki a gellérthegyi sikló megépítése miatt

69 fát kell majd kivágni természetvédelmi területen a Gellért-hegyre tervezett sikló építése miatt, a projektgazdának cserébe 421 fát kell ültetniük más területeken, tudta meg az RTL Híradó. A cég ügyvezetője szerint a beruházás valójában védi a természetet, mert most naponta 2-300 turistabusz hajt fel a hegyre, ami így megszűnhetne. A Levegő Munkacsoport szerint viszont felháborító, hogy mindenféle egyeztetés nélkül tervezték meg a munkát.

G7 írta meg nemrég, hogy elindult a gellérthegyi sikló építésének előkészítése, a földmunkák már megkezdődtek. A beruházás 4,5 milliárd forint körüli összegbe kerülhet.

444 kedden arról számolt be, hogy a beruházás várhatóan komoly fairtással jár majd, az országos jelentőségű védett természeti területnek számító hegyoldalban. A lap megjegyzi, hogy éppen a várható nagy mennyiségű fakivágás miatt az elmúlt évtizedekben három olyan terv is született, hogy síneken futó sikló helyett libegő vezessen fel a Gellért-hegy csúcsáig.

A G7 gazdasági portál derítette ki, hogy elindult a beruházás. A Levegő Munkacsoport szerint felháborító, hogy a természetvédelmi területre tervezett siklóról nem volt társadalmi egyeztetés. A siklót építtető cég szerint a beruházás valójában védi a természetet, mert most naponta 2-300 turistabusz hajt fel a hegyre, ami így megszűnhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik