Belföld
Budapest, 2014. április 26.
Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM vezetője és EP-választási listavezetője beszédet mond a pártszövetség EP-választási programbemutatóján a budapesti A38 Hajón 2014. április 26-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Bajnai: A forradalmakat nem a szegények csinálják, hanem a csalódottak

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 10. 18. 07:31

Korábban a témában:

A HVG eheti számába írt háromoldalas, a magyar gazdaság helyzetéről szóló elemzést Bajnai Gordon, egykori miniszterelnök. Bajnai ma nemzetközi befektetésekkel foglalkozik, külföldön él és dolgozik.

Az egykori miniszterelnök szerint a jelenlegi világpolitikai helyzetben ugyan jó kilátásai vannak Európának, azonban ennek kiteljesítéséhez összefogásra van szükség, de megőrizve az Európai Unió sokszínű nemzeti hátterét. Hozzáteszi:

Ez nehéz feladvány, és ha a sok részérdek közt ez az együttműködés egyáltalán létrejön, az várhatóan csak a mainál szűkebb európai magra fog kiterjedni, és ebből ma leginkább Magyarország rúdja áll kifelé.

Hangsúlyozza: demokráciát tartósan csak széles és stabil középosztályra lehet építeni: a forradalmakat nem a szegények csinálják, hanem a csalódottak. A gazdaság visszaesése pedig veszélybe sodorta a középosztályok anyagi biztonságát és megkérdőjelezte a gyarapodásba, a jövőbe vetett hitüket. A kiábrándultságra megérkezett a politikai kínálat: a radikális populizmus, ami megszemélyesíti a félelmeket és védelmet kínál azzal szemben, nem megszünteti, hanem használja a válságot. Hiszen ez a politika nem javítani, hanem lerombolni akarja a fennálló rendet.

Bajnai szerint

Magyarországot 2008-cal szemben ma nem a hirtelen szívhalál fenyegeti, hanem a lassan ölő daganat.

Mint írja: az egyébként is gyorsan öregedő magyarság számára nyilvánvaló nemzeti katasztrófa a lakosság bő 5 százalékának elvándorlása, hiszen éppen a legképzettebbek, a legalkalmazkodóképesebb fiatalok választanak másik hazát.

Bajnai Gordon arról is ír, hogy a legnehezebben helyrehozható kárt a fejekben és a lelkekben okozza a jelenlegi rendszer: a hatalom tartós megőrzéséhez és a korrupciós károk leplezéséhez nélkülözhetetlen a választók folyamatos agymosása, manipulációja. Szerinte azok a népek, amelyek nem értik és értelmezik helyesen a világot, védtelenné válnak a következő válság ellen:

Félő, hogy a lenyúlást, a megfélemlítést, a kontraszelekciót, a földesúri viszonyokat, az öncenzúrát és az ipari méretű hazudozást ismerős normaként követő relatív szavazói többség végül súlyos traumák, újabb válság árán juthat el oda, hogy az önsorsrontó keretekből egyszer kilépjen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.