Belföld

A Pénzügyminisztérium találta ki a kirúgásra ítélt tisztviselők átképzését

Karrier Híd Program, ezt a fantázianevet kapta a Varga Mihály által vezetett Pénzügyminisztérium előterjesztése a kormány számára, amely a tervezett minisztériumi tisztviselői létszám 20-40 százalékos leépítésének következményeivel foglalkozik. A 9000 állami alkalmazott elbocsátásával kalkuláló előterjesztést elvileg a napokban kellett volna megtárgyalnia a kormánynak. A létszámleépítést bejelentő Gulyás Gergely azonban egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A Karrier Híd az a program, amelyről a 24.hu korábban megírta, hogy többek között a műtőssegéddé való átképzésben látja a megoldást az elbocsátottak jövőjére.

Az PM komolyan javasolta, hogy egyéves OKJ-s képzéssel az állami szféra más területein, az egészségügy és a szociális ellátás hiányszakmáiban helyezhetnék el a kirúgottak jelentős hányadát.

Az Index megszerezte a kormányzati előterjesztést szövegét, amelyből kiderül, hogy több ötlettel is előállt a minisztérium. A dokumentum szerint egy nagyon szűk réteg újbóli alkalmazását szociális hozzájárulási adó-kedvezménnyel segítenék. Ezt a lehetőséget azonban csak azok kaphatnák, akik elbocsátásuk pillanatában már betöltötték a 60. életévüket.

A pénzügyi tárca becslése szerint további 500 piacképes tudással rendelkező tisztviselő számára lehetne jó megoldás az úgynevezett Restart up, vagyis a segítségnyújtás saját vállalkozás indításához. Erre összesen 2,28 milliárd forint költségvetési forrást biztosítanának, amiből a mikrohitelek összege 2 milliárdot tenne ki. A leírás szerint a tisztviselők leginkább nem a minisztériumi munkatapasztalataira alapozhatnák új vállalkozásukat, hanem a meglévő hobbijuk által szerzett ismeretekre, tapasztalatokra építve indíthatnak vállalkozást, vagy családi céget vinnének tovább.

A legnagyobb létszámot azonban valószínűleg a már említett hiányszakmák felé irányítás érintené. (Itt nem szerepel a javaslatban becsült létszám és költség.) A dokumentum több, a közszférához tartozó szakmát is felsorol, amelyeket egyéves OKJ-képzés elvégzésével fel lehetne tölteni:

  • kisgyermeknevelő
  • gyerekfelügyelő
  • gondozó
  • ápoló
  • műtőssegéd.

A PM optimistán azt is feltételezi, hogy a szociális, egészségügyi és oktatási területen lesznek további munkakörök is, amelyek eleve a célcsoport jogász, közgazdász, igazgatási felsőfokú végzettségét igénylik.

Fotó: Balázs Attila / MTI

További ötlet az ingyenes munkaerőpiaci szolgáltatások biztosítása, ezzel próbálnák segíteni az elhelyezkedést a versenyszféra által kínált munkakörökben, „megelőzve azt, hogy egy hosszabb időtartamú álláskeresés esetén a közfoglalkoztatásba lépjen be az érintett személy”. A szolgáltatások alatt ilyesmiket kell érteni:

  • munkatanácsadás
  • pszichológiai szolgáltatás,
  • pályatanácsadás, karriertervezés
  • karrierkonzultáció álláskeresési módszerekről, stratégiákról,
  • motivációs levél tanácsadás,
  • önéletrajz elemzés és fejlesztési javaslatok, önéletrajz elkészítése angol és magyar nyelven,
  • LinkedIn profil kialakítása/elemzése, közösségi portálok használata az álláskeresésben, kapcsolati háló építése és felhasználása
  • felkészítés magyar és angol nyelvű interjúra, interjútechnika, kommunikációs tréning.

A programot az OFA Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. a Budapest Fővárosi, valamint a Pest Megyei Kormányhivatalokkal együttműködésben valósítaná meg. A munkaerőpiaci pillérben összesen 3570 fő, a versenyszférában történő elhelyezkedés aktív segítésében 4500 fő bevonására számítanak.

Az előterjesztés gondoskodó létszámcsökkentésnek nevezi a tervezett leépítést.

Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik