Belföld
Budapest, 2018. október 4.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank (EIB), az EU finanszírozó bankjának szlovák alelnökével tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2018. október 4-én. A kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az EIB-vel.
MTI Fotó: Mónus Márton

A Pénzügyminisztérium találta ki a kirúgásra ítélt tisztviselők átképzését

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 10. 17. 13:22

Karrier Híd Program, ezt a fantázianevet kapta a Varga Mihály által vezetett Pénzügyminisztérium előterjesztése a kormány számára, amely a tervezett minisztériumi tisztviselői létszám 20-40 százalékos leépítésének következményeivel foglalkozik. A 9000 állami alkalmazott elbocsátásával kalkuláló előterjesztést elvileg a napokban kellett volna megtárgyalnia a kormánynak. A létszámleépítést bejelentő Gulyás Gergely azonban egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A Karrier Híd az a program, amelyről a 24.hu korábban megírta, hogy többek között a műtőssegéddé való átképzésben látja a megoldást az elbocsátottak jövőjére.

Az PM komolyan javasolta, hogy egyéves OKJ-s képzéssel az állami szféra más területein, az egészségügy és a szociális ellátás hiányszakmáiban helyezhetnék el a kirúgottak jelentős hányadát.

Az Index megszerezte a kormányzati előterjesztést szövegét, amelyből kiderül, hogy több ötlettel is előállt a minisztérium. A dokumentum szerint egy nagyon szűk réteg újbóli alkalmazását szociális hozzájárulási adó-kedvezménnyel segítenék. Ezt a lehetőséget azonban csak azok kaphatnák, akik elbocsátásuk pillanatában már betöltötték a 60. életévüket.

A pénzügyi tárca becslése szerint további 500 piacképes tudással rendelkező tisztviselő számára lehetne jó megoldás az úgynevezett Restart up, vagyis a segítségnyújtás saját vállalkozás indításához. Erre összesen 2,28 milliárd forint költségvetési forrást biztosítanának, amiből a mikrohitelek összege 2 milliárdot tenne ki. A leírás szerint a tisztviselők leginkább nem a minisztériumi munkatapasztalataira alapozhatnák új vállalkozásukat, hanem a meglévő hobbijuk által szerzett ismeretekre, tapasztalatokra építve indíthatnak vállalkozást, vagy családi céget vinnének tovább.

A legnagyobb létszámot azonban valószínűleg a már említett hiányszakmák felé irányítás érintené. (Itt nem szerepel a javaslatban becsült létszám és költség.) A dokumentum több, a közszférához tartozó szakmát is felsorol, amelyeket egyéves OKJ-képzés elvégzésével fel lehetne tölteni:

 • kisgyermeknevelő
 • gyerekfelügyelő
 • gondozó
 • ápoló
 • műtőssegéd.

A PM optimistán azt is feltételezi, hogy a szociális, egészségügyi és oktatási területen lesznek további munkakörök is, amelyek eleve a célcsoport jogász, közgazdász, igazgatási felsőfokú végzettségét igénylik.

Nyíregyháza, 2016. április 6.
Egy mentõ érkezik a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgõsségi osztályára 2016. április 6-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

További ötlet az ingyenes munkaerőpiaci szolgáltatások biztosítása, ezzel próbálnák segíteni az elhelyezkedést a versenyszféra által kínált munkakörökben, „megelőzve azt, hogy egy hosszabb időtartamú álláskeresés esetén a közfoglalkoztatásba lépjen be az érintett személy”. A szolgáltatások alatt ilyesmiket kell érteni:

 • munkatanácsadás
 • pszichológiai szolgáltatás,
 • pályatanácsadás, karriertervezés
 • karrierkonzultáció álláskeresési módszerekről, stratégiákról,
 • motivációs levél tanácsadás,
 • önéletrajz elemzés és fejlesztési javaslatok, önéletrajz elkészítése angol és magyar nyelven,
 • LinkedIn profil kialakítása/elemzése, közösségi portálok használata az álláskeresésben, kapcsolati háló építése és felhasználása
 • felkészítés magyar és angol nyelvű interjúra, interjútechnika, kommunikációs tréning.

A programot az OFA Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. a Budapest Fővárosi, valamint a Pest Megyei Kormányhivatalokkal együttműködésben valósítaná meg. A munkaerőpiaci pillérben összesen 3570 fő, a versenyszférában történő elhelyezkedés aktív segítésében 4500 fő bevonására számítanak.

Az előterjesztés gondoskodó létszámcsökkentésnek nevezi a tervezett leépítést.

Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.