Belföld

Szüneteltetik három uniós program kifizetéseit

Technikailag felfüggesztették három magyar operatív program kifizetéseit – értesült a G7. A gazdasági portál azt írja, hogy az Európai Bizottság (EB) figyelmeztető levelet küldött a magyar kormánynak, vagyis nem fogad be számlákat. Ezt azt jelenti, hogy ha a kormány nem egyezik meg az EB-vel, akkor elszállhat a költségvetési hiány.

A felfüggesztés a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív programot (TOP) érinti.

A G7 a Bizottságtól azt az információt kapta, hogy hivatalosan nem lépett életbe a felfüggesztés, de addig nem fogadnak be számlákat, ameddig a magyar kormány nem reagál az a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-üggyel és a 4-es metróval kapcsolatos bizottsági észrevételekre.

A kormánynak hamarosan döntenie kell: vagy kiveszi az uniós támogatási körből az érintett projekteket, vagy feljelentést tesz az Elios Zrt., illetve a metróberuházásban érintett Siemens és Alstom ellen. Amennyiben ez nem történik meg, a korrupciógyanús beruházást a magyar költségvetés terhére kell finanszírozni. Brüsszel arra számít, hogy két hónapon belül megegyezés születhet.

Az Európai Uniótól már egy ideje nem érkezik pénz, ezért az uniós támogatásokat a kormány költségvetés terhére, állami forrásból előfinanszírozta – eddig idén több mint 1200 milliárd forintot.

Kiemelt kép: Europress/HANS PUNZ/APA-PictureDesk via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik