Belföld

Népszavazást akar az MSZP az állami vezetők kórházi VIP-ellátásáról

Demagógiára hivatkozva söpörték le a Fidesz képviselői az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában az MSZP azon javaslatát, miszerint a jövőben ne járjon a VIP-ellátás a kormánytagoknak, mondta Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy szerint demagógiáról szó sincs, annál inkább egy szimbolikus ügyről:

Amíg a hatalom embereinek luxusellátás jár, addig az átlagbeteg hosszú hónapokig vár a kezelésre, ha meg is kapja, akkor is lepusztult intézményekben gyógyítják, és okkal félhet egy kórházi fertőzéstől.

– vélekedett Tóth, ezért az MSZP népszavazást kezdeményez, hogy az emberek döntsék el: járjon-e a VIP-ellátás a hatalom embereinek.

Korábban a szintén szocialista Bangóné Borbély Ildikó az állami vezetők kórházi ellátásának költségeiről kérdezte a Miniszterelnökséget, amire Gulyás Gergely miniszter elárulta, hogy 2011-től a Honvéd kórháznak és a Semmelweis Egyetemnek évi 10-10 millió forint jár (összesen 160 millió).

Hogy a szerződés mit foglal magában (például ez egy rendelkezésre állási díj csak, ami nő, ha konkrét ellátást kell nyújtani; esetleg ugyanekkora a summa, ha egy államtitkár betegeskedik egy évben, vagy az egész kormány; és általában milyen szolgáltatások járnak ezért a pénzért) arról a kormány nem hajlandó információt adni, magyarázta Tóth Bertalan, ezért az MSZP adatigényléssel próbál utánajárni a tényeknek.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik