Belföld

Karácsony indul a főpolgármester-előválasztáson – ha lesz ilyen

Sorra reagáltak az ellenzéki pártok, miután Tarlós István bejelentette, hogy újra elindul a Fidesz-KDNP színeiben a főpolgármesteri székért Orbán Viktor felkérésére.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi önkormányzati képviselője, aki 2009-ben már veszített egyszer Tarlós ellen kijelentette, hogy  Orbán és Tarlós semmi érdemit nem mondott a főváros jövőjéről.

Nem kaptunk választ arra, hogy Orbán befejezi-e Budapest ostromát, vagy megadja, ami a budapestieknek kijár: tiszteletet, szabadságot, pénzügyi támogatást

– fogalmazott a szocialista, aki szerint a budapestiek által befizetett adónak csak egy töredékét fordítják a városra.

Horváth azt is elmondta, heteken belül megnevezik a szocialisták a saját jelöltjüket, de a képviselő szerint mindenképpen egy ellenzéki jelöltnek kellene kiállnia Tarlós ellen.

Karácsony Gergely volt miniszterelnök-jelölt – lehetséges EP-listavezető, lehetséges főpolgármester-jelölt – azt mondta, hogy a Budapesti Fejlesztési Tanács megalapításával még inkább gyámság alá helyezi a kormány. Azért, mert így a budapesti önkormányzat nem fog tudni semmilyen fejlesztést végrehajtani a kormány nélkül. Ő is elmondta Horváthhoz hasonlóan, hogy többet termelnek a budapestiek, mint amennyit visszakapnak, ráadásul a kormány főleg értelmetlen látványberuházásokra költi szerinte a pénzt.

Karácsony azt mondta, hogy indulna egy főpolgármester-előválasztáson, ha lenne ilyen, de nem mondta ki, hogy enélkül vállalná-e a jelöltséget.Karácsony után Gál József, LMP-s önkormányzati képviselő lépett a mikrofonhoz, és elmondta, hogy az LMP nem akar előválasztást, és közös ellenzéki jelöltet sem.

Szerinte Tarlós régi városvezetési gyakorlatai helyett fiatalos, XXI. századi városvezetésre van szüksége Budapestnek. A belvárosban autópályák helyett kerékpárutakra és sétálóutcákra, a fakivágások helyett zöldítésre, a hajléktalanok zaklatása helyett szociális ellátórendszerre és bérlakásprogramra van szükség.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik