Belföld

Orbán szerint Gül Baba korának nagyságához kellene felnőnünk

A megszálló törökökkel érkező harcos muszlim szerzetes felújított síremlékét avatták fel Erdogannal.

Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában avatta fel kedden Gül Baba felújított türbéjét.

Az MTI tudósítása szerint a magyar miniszterelnök azt mondta: Gül Baba „azon daliás korszak szülötte volt, amikor nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak”. Ezen küzdelmek hősiessége Orbán szerint nemzeteink nagyságára emlékeztet, és arra figyelmeztet, hogy ma is ehhez a nagysághoz kellene felnőnünk.

Mint mondta, a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról. Törökország büszke történelmére és mai, határain túl épített örökségeire – mi magyarok értjük ezt, mert a mi kulturális örökségünk jelentős része is a határokon kívül rekedt.

Emlékeztetett, hogy annak idején a száműzött magyar szabadságharcosok a törököknél leltek menedékre, az első világháborúban pedig szövetségesként harcoltak egymással a magyarok és a törökök. Megköszönte Erdogannak, hogy figyelmet fordított a felújításra, és az átadásra Magyarországra látogatott.

Erdogan kijelentette: „Gül Baba ihletésére” nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar-török barátságot erősítő lépéseket tesznek. Szerinte Magyarországon nincs, aki ne ismerné Gül Babát, aki 477 éve ezen a dombon halt meg. Az általa képviselt értékek – a bátorság, az önfeláldozás, az igazságérzet és a tisztelet – fontos szimbólumokká váltak.

Kitért arra is, hogy nem a türbe az egyetlen emlék Magyarországon, ami a közös múltunkat őrzi, és köszönet illeti Orbán Viktort, amiért Magyarország megőrzi ezeket az emlékeket. Ehhez a munkához Törökország minden támogatást megad. A türbe áldást és szerencsét hoz a magyar népnek, és erősíti a két nép barátságát – mondta.

A türbe egy XVI. századi török sírkápolna a Rózsadombon. Gül Baba bektási dervis, harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára, és a legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án halt meg.

A türbe, valamint környezetének felújításához Törökország több mint hárommillió euróval járult hozzá. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik