Belföld

Sportolók vagy állatgondozók szeretnének lenni a hetedikesek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2018-ban is felmérést készített a hetedik osztályosok körében arról, hogy milyen pályára szeretnének menni.

A reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a tanulók 95 százaléka aktívan foglalkozik a továbbtanulás kérdésével,

a megkérdezettek 36 százaléka főiskolai vagy egyetemi diplomát szeretne, 23 százalékuk szakmát és érettségit, 15 százalékuk szakképzettséget, 12 százalékuk pedig szakgimnáziumi érettségit.

A megkérdezettek negyedének a szülők tanácsolták, hogy célozzák meg a szakmát és az érettségit, de hasonló arányban szorgalmazták a diplomaszerzést is. Az MKIK azt írja a felmérés eredményei alapján, hogy a szülők a sajátjukhoz hasonló pályát képzelnek el gyermekeiknek is.

A legnépszerűbb jövendőbeli foglalkozás a 13-14 évesek körében a professzionális sport és az állatgondozás (mindkettő 32-32 százalék), ezt követi a számítógépen végzett munka és a szakácsmesterség (30-30 százalék).

Munkájukkal kapcsolatban a legtöbben a biztos munkahelyet és a magas kereseti lehetőséget tartják a legfontosabbnak, de elengedhetetlen számukra, hogy jó viszonyt ápoljanak a kollégáikkal és érdekes legyen a munkakörük.

Fontos megállapítása a felmérésnek, hogy a hátrányos környezetben felnövő gyerekek tanulási, pályaválasztási ambíciói sokkal alacsonyabb szintűek, mint a jobb módú családból származóké.

Ezen kívül a fiúk körében jóval magasabb a gépipari, illetve fémipari foglalkozások iránti érdeklődés, a lányok esetében pedig a művészeti, kreatív tevékenységek iránti fogékonyság a gyakoribb.

A felmérés szerint nincs jelentős különbség a más régiókban élő gyerekek jövőbeli foglalkozási terveit illetően, de megfigyelhető, hogy a közép-magyarországi térségben magasabb a szellemi foglalkozást választók aránya.

Leginkább a budapesti szülők ösztönzik diplomaszerzésre a gyerekeket, Heves megyében ez az arány 22 százalék. A szülők 15-20 százaléka támogatná a gyerekét az érettségi megszerzésében, a legtöbb megyében azonban azt javasolják a gyerekeiknek, hogy az érettségi mellett tanuljanak valamilyen szakmát is.

Kiemelt kép: Photo Non-Stop / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik