Belföld

Orbán Viktor: Erőteljes hadiipari együttműködést alakítunk ki Törökországgal

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn délután fél órás csúszással, 17 órakor kezdte el közös sajtótájékoztatóját a Parlamentben.

A magyar miniszterelnök arról beszélt, mint minden kiemelt partnerükkel, így Törökországgal is rendszeres a találkozó, ahol áttekintik a két ország rendszerét.

A tisztelet alapján nyugszik a két ország kapcsolata, a mi oldalunkról ez még többről is szól, mert a helyzet az, hogy Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával, hogy a szárazföldi migráció ne veszélyeztesse az országot. Nemzeti érdek, hogy Törökország képes legyen békét teremteni és az illegális migrációt megfékezni

– mondta Orbán Viktor.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Elismerését fejezte ki, hogy Törökország több millió menekültet is befogad a szomszédos országokból. Kifejezte köszönetét, amiért Törökország maradéktalanul betartja az EU-val kötött megállapodást, ami szintén előfeltétele a Magyarországgal kötött megállapodásnak.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint szót ejtettek a terrorizmus elleni küzdelemről, amely mindkét ország számára fontos, Törökország egy nehezebb helyen terül el, mint Magyarország, arrafelé a terrorfenyegetettség nagyobb.

Beszéltek a katonai együttműködés kérdéséről is, amely eddig alacsonyabb volt, de most erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani.

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt sem erő, sem pénz nem maradt a magyar hadsereg fejlesztésére, és Magyarország célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése. Ennek a részletkérdéseiről is hosszan tárgyaltunk ma.

Ezen kívül külön fejezetet foglalt el a gazdasági együttműködés kérdése, hiszen Törökországnak nemcsak a népessége hatalmas, hanem a gazdasági potenciálja is.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ismerjük Erdogan elnök célkitűzéseit is, és a világ tíz legnagyobb gazdasága közé szeretné vezetni Törökországot, amit Magyarország sem hagyhat figyelmen kívül. 2012-ben vagy 2013-ban abban állapodtunk meg, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatát 5 milliárd dollárra emeljük, ez nem sikerült, amiért joggal lehetünk elégedetlenek. De 2017-ben már átléptük a 3 milliárd dolláros küszöböt, az ötmilliárdos célkitűzésünk már nem tűnik irreálisnak.

Orbán Viktor végezetül elmondta, sikeres tárgyaláson vannak túl, a kiindulópont nem volt rossz, hiszen a török-magyar kapcsolatok sikeresek, de a tervük az volt, hogy tegyék őket kiemelkedően sikeressé és ennek teremtsék meg a gazdasági feltételeit.

Megköszönöm elnök úrnak az őszinte, nyílt és baráti tárgyalást. A legjobb reményekkel tekintek a török-magyar kapcsolatok felé

– zárta szavait.

Erdogan felesége orvosi műszert hozott ajándékba
Ünnepélyesen adták át az elektromiográfot.

A törökök nem felejtenek

Erdogan kedves barátjaként szólította meg a miniszterelnököt a sajtótájékoztatón, majd megköszönte Áder János köztársasági elnöknek is a szívélyes találkozót.

Nagyon köszönöm a személyem iránt irányuló szeretetet

– mondta Erdogan.

Mint fogalmazott, hétfőn a katonai, civil és kulturális vonatkozásban is átbeszélték, hová jutottak, illetve a regionális problémáikat is átnézték.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nagyon fontos számukra, hogy a rózsadombot a mai napig megőrizték a magyarok, ez egy nagyon fontos szimbóluma a közös kulturális múltnak. Ahogy azt sem fogják elfelejteni, hogy a magyar testvéreik együtt harcoltak a török katonákkal az I. világháborúban.

Közölte, a török légitársaság szeretne Magyarországgal együttműködni, megígérték a miniszterelnöknek, hogy Budapestről az indiai Mumbaiba közvetlen járatot indítanak a jövőben.

Holnap a török és a magyar üzletemberekkel közös fórum valósul meg, és hozzájuk is fogok szólni. Igyekszünk majd őket inspirálni, motiválni, hogy még több közös vállalkozás jöjjön létre. Ennek a fórumnak a nyitányán ott leszünk a miniszterelnök úrral.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Külön kiemelte, hogy a kedves barátja, Orbán Viktor legutóbb Kirgizisztánban járt a Nomád Világjátékokon, és a jövőben is támogatni fogják, hogy Magyarország részt vegyen hasonló eseményeken.

A megválasztásomat követően is jelen volt miniszterelnök úr és gratulált. Ezt sem fogjuk elfelejteni. Most egy nagy népes delegációval érkeztünk, hogy sikeres tárgyalásokat tartsunk.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.