Belföld

Ravasz László: A devizaadósok a kormány miatt bukták pereiket

Az Adóskamara alapítója szerint a devizakárosultak egyébként nyertek volna a bíróságon.

A Független Hírügynökségnek az Adóskamara alapítója azt mondja, a megtévesztett magyar devizahiteleseknek halvány reményt jelent az Európai Unió Bíróságának számukra kedvező ítélete. Ravasz László ügyvéd szerint ez ugyan új helyzet a devizaperekben, de lát esélyt arra, hogy a pozitív döntést a bíróságok kormányzati nyomásra nem hajtják végre.

Ugyanis a Kúria a magyar törvények alapján eddig is eljuthatott volna ugyanerre az álláspontra.  De nem tette.

Nagy veszélynek tartja, hogy egy jogegységi döntéssel átírják az uniós bíróság határozatát, akkor pedig a devizahitelesek pácban maradnak. Szerinte nem véletlen, hogy a hitelkárosultak itthon a mai napig nem tudnak a bankokkal szemben pert nyerni.

Magyarországon a devizahitelezés nem jogi, hanem politikai probléma, s megoldása is csak a politika döntésére változik.

Az ügyvéd ennek kapcsán hosszan elmagyarázza, miért tartja az egész politikai elit bűnének, hogy a helyzet odáig fajult, hogy a bíróságok a devizaügyekben beadott összes keresetet elutasítják. Az Európai Bíróság döntése után sem biztos, hogy a két devizaadós idehaza is megnyeri perét, hiszen

már a magyar jogszabályok szerint is régen meg kellett volna nyerni ezt a pert.

Éppen azért bukták el, mert a vita nem jogi, hanem politikai érvek alapján dől el. Az uniós bíróság döntése most esélyt ad arra, hogy a jövőben idehaza is a jogszabályok, ne a politika érdeke alapján döntsenek. Ravasz László – egykori bíróként is – egyetért azzal, hogy az Európai Bíróság döntése után minden devizahitel törvénytelen.

Ha szó szerint vesszük a törvényeket, akkor egyetértek.

A magyar szerződések nem felelnek meg a magyar törvényeknek. A bankok szerződést szegtek, olcsó, megfizethető hitelt ígértek, amit nem biztosítottak. Az ügyvéd szerint egyszerű a magoldás.

Vissza kell állítani az eredeti állapotot, tehát a felvételkori árfolyam és a felvételkori kamat érvényes, ezt kell alkalmazni. Ennyi.

Az Adóskamara alapítója arra számít, hogy a devizakárosultaknak ki kell majd harcolniuk, hogy

a Kúria a jog oldalán maradjon, és ne a kormány által megfogalmazott politikai utasításokat hajtsa végre.

Ravasz László magas sem adja fel a harcot. Szerinte az Európai Bíróság döntése után jelezni kell a hatalomnak, hogy már nem érdemes újra belenyúlnia az ügybe, mert többet veszít, mint amit a nyer, ha a jelenlegi stratégiáját folytatja, akkor ebbe az ügybe bele fog bukni.

Kiemelt fotó: Thinkstock

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik