Belföld

Paks miatt egy fillérrel sem tartozunk Moszkvának

Az uniós vizsgálatok elhúzódása miatt sokat fizettünk a fel sem használt hitel után.

Szél Bernadett még az LMP képviselőjeként kérdezte meg Süli János tárca nélküli minisztert, arról, augusztus végéig pontosan mennyi pénzt hívtak le a paksi orosz hitelből.

Az ellenzéki politikus  arra is kíváncsi volt, mennyit fizettünk vissza más (piaci) forrásból, mennyi volt a rendelkezésre tartási jutalék, és mekkora az orosz fél felé fönnálló hiteltartozás.

Már független képviselőként kapta a választ, hogy az atomerőmű-építés eddig igazolt, összesen 98 millió eurós költségeire mintegy 78 millió euró hitel hívtak le.

A kedvező pénzpiaci feltételeket kihasználva májusban viszont éltek a hitelszerződésben biztosított Iehetőséggel, és a lehívott összeget
előtörlesztették,

így jelenleg a paksi hitel miatt nem áll fenn tartozás az orosz fél felé.

A hitelszerződés alapján egyes években az oroszoknak a hitel után 0,25%-os díj akkor is, ha azt nem vesszük igénybe.

A 2015-2017 években elvégezhető feladatokra jelentős hatással voltak az Európai Bizottság elhúzódó vizsgálatai, így 2016-ban 250 ezer euró, 2017-ben 762 500 euró, 2018-ban edig 334 454 eurót fizettünk ki az előző évre tervezett, de fel nem használt
hitel után.

Kiemelt képünk a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter meghallgatáson készült.

Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik