Belföld
Fotó: Bielik István / 24.hu

Nézőpont: a Fidesz tarolna az EP-ben is

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 10. 01. 11:55

Most vasárnap a mandátumok több mint 60 százalékát szerezné meg.

A Fidesz-KDNP népszerűbb, mint a teljes ellenzék együttvéve – írja a Nézőpont Intézet a Magyar Időknek készített reprezentatív felmérése alapján. 39 százalékon áll a teljes népességen belül a Fidesz és a KDNP. A Jobbik már hónapok óta tartja 10 százalékos támogatottságát, a frissen alakult Mi Hazánk Mozgalom mögé 1 százalék állt.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek 3,2 millió, a Jobbiknak 800 ezer, a Mi hazánknak 80 ezer szimpatizánsa van Magyarországon.

Kiéleződni látszik a küzdelem a baloldal vezető pozíciójáért.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség táborának mérete a teljes népességen belül 6 százalékról 5 százalékra zsugorodott, a DK szeptemberre szintén az 5 százalékra került, vagyis mindkettő 400 ezer szimpatizánst tudhat maga mögött.

A részvételüket biztosra ígérők preferenciái alapján a Fidesz-KDNP listás eredménye 52 százalékos lenne, a Jobbik 18, az MSZP-P és a DK 8-8 százalékot kapna.

A Fidesz kissé javítana az április 8-ai választási eredményén, a Jobbik és az MSZP-P rontana. 5 százalékkal épp bejutna az LMP egy „most vasárnap” választott országgyűlésbe. A 4-ről 3 százalékos listás eredményre visszaeső Momentum és a 2-ről 3 százalékra erősödő Kétfarkú Kutyapárt a parlamenten kívül rekedne.

A 21 mandátumból a Fidesz-KDNP 13-at szerezne meg egy most vasárnap tartandó európai parlamenti választáson.

Ez több, mint a megszerezhető helyek 60 százaléka, amivel akár Európa legsikeresebb pártja is lehet.

A Jobbik 4, az LMP 1 képviselőt küldhetne az Európai Parlamentbe, a DK és az MSZP-P szövetségnél pedig tizedszázalékokon múlna, hogy melyikük kapna két mandátumot és melyiknek maradna csak 1 hely.

Fotó: Bielik István / 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.