Belföld

Legalább 300 milliós kárt okozott a magyar-szlovák kamionos banda

A Gödöllői Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat egy bűnszervezet tagjai ellen, akik nemzetközi fuvarbörzén hirdetett, szállításra átvett rakományokat tulajdonítottak el.

Az ügyészség honlapján megjelent tájékoztatás szerint a bűnügy egyik vádlottja 2012-től olyan, több elkövetőből álló csoportot épített fel és irányított, amelynek célja a nemzetközi szállításban részt vevő, jelentős értékű rakományok csalárd megszerzése volt.

A vádlottak eladásra kínált, fuvarozással foglalkozó magyar gazdasági társaságokat kerestek. A céget eladni kívánó személytől a cég megvásárlása előtt azt kérték, hogy regisztráljon fuvarszervező oldalon és béreljen kamionokat, majd a cégeket strómanokkal vásároltatták meg. Ezzel egy időben olyan sofőröket szerveztek, akik vállalták, hogy hamis szlovák személyi okmányokkal különböző országokban áruszállítmányokat vesznek át tudatában annak, hogy azt el fogják tulajdonítani.

Nyomozó csoport buktatta le őket

Miután a cég, a bérelt kamion, a hamis személyi okmányokkal rendelkező gépjárművezető rendelkezésre állt, az elkövetők fuvarszervező oldalon szállítmányozást vállaltak. A fuvarvállalás során lehetőség szerint értékesebb, könnyen eladható szállítmányokat (elektronikai cikkeket, autóalkatrészeket, műtrágyát) kerestek. Az is lényeges volt, hogy a szállítás az Európai Unión belül történjen. A kamionsofőr a hamis szlovák okmányokkal az árut magyar, szlovák, lengyel, német, osztrák, olasz, litván, spanyol cégektől szállítmányozásra átvette, majd értesítette az ügyletet szervező társát. A szervező, aki időközben már az árura orgazdát is felhajtott, megadta azt a címet, ahova az árut ténylegesen szállítani kellett. A rakomány soha nem jutott el a vállalt célállomásra. A szállításra átvett árut az elkövetők ismeretlen helyre szállították, eltulajdonították, a bérelt kamionokat pedig hátrahagyták.

A cselekménnyel okozott kár meghaladja a 300 millió forintot.

A szlovák és a magyar állampolgárokból álló bűnszervezet által elkövetett bűncselekmények nyomozására 2017 augusztusában magyar-cseh közös nyomozó csoport jött létre. A nyomozó csoport munkája erőteljesen fellendítette a határokon átnyúló bűncselekmények amúgy igen nehézkes felderítését, így 43 szállítmány sorsát sikerült feltárni. Magyar, cseh nyomozók és ügyészek hatékony munkájának eredményeként sikerült azonosítani és elfogni a bűnszervezetet irányító, a speditőri, szervező feladatokat ellátó személyeket és a sofőröket.

A Gödöllői Járási Ügyészség a nyomozás befejeztével 11 személlyel, magyar és szlovák állampolgárokkal szemben üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik