Belföld

Hatalmasat zuhan a következő években a cukor ára

Miután a cukortermelés európai kvótaszabályozása megszűnt, a termelés megemelkedett, a cukor ára pedig csökkent. A Portfolio cikke szerint ennek a változásnak komoly hatása van a hazai piacra is, a világpiac pedig elsodorhatja az utolsó hazai cukorgyárat. A fogyasztók viszont jól járnak, mivel a nyerscukor világpiaci ára a 2018/2019-es szezonban 9-10 százalékkal csökken,

2022–2023-ra pedig a 2016 előtti tíz év átlagát is 30 százalékkal múlhatja alul az előrejelzések szerint.

A magyar termelők azonban klimatikus okokból versenyhátrányban vannak az északibb országok cukorrépatermelőivel szemben, miközben az állami támogatás évről-évre csökkenni fog. Habár a termelők idén a gyengébb forintárfolyam és a kisebb növénytermőterület miatt nagyobb támogatáshoz jutottak, ez nem lesz mindig így, írja a lap. Ez épp jókor jön, mert a cukor árának esését az egyetlen megmaradt hazai (egyébként az osztrák Agrana kezében lévő) cukorgyár igyekszik a termelők felé érvényesíteni. Viszont a növekedés hosszabb távon nem garantálható, sőt a cikk szerint a következő években a támogatás folyamatosan csökkenni fog.

A kiutat Magyarország számára az izocukor-előállítás adhatja. Ennek kvótaszabályozása szintén megszűnt a tavalyi évben. A folyékony édesítőszer termelésében kifejezetten versenyelőnyben vagyunk Európában, írja a Portfolio.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik