Belföld

Hamarosan a kormány elé kerül az ápolási díj emeléséről szóló javaslat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már dolgozik az ápolási díj emeléséről és szabályozásáról szóló intézkedéseken, a javaslat hamarosan a kormány elé kerül.

Az ápolási díjjal kapcsolatban az érintettek számára kedvező változás várható a közlejövőben – írták, kiemelve: a kormány teljes mértékben egyet ért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójukat otthon ápolják.

„Amíg menni tudok, nem adom otthonba a lányomat”
Katalin 38 éves kétgyermekes édesanya. Az éber kómában lévő asszonyt négy és fél éve édesanyja ápolja egy barcsi társasház apró lakásában. Kevesebb, mint havi 110 ezer forintból élnek. Az anya fáradozása Magyarországon nem számít munkaviszonynak. Videó.

A kormány döntésének előkészítésre az Emmi széles körű egyeztetéseket folytat az ápolási díj emeléséről és rendezéséről a különböző szakmai és civilszervezetekkel.

Többek között az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének képviselőjével is egyeztettek az ápolási díjról. Az érintett szervezetekkel továbbra is folytatják a párbeszédet.

(MTI, kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik