Belföld

Elmozdította a Fidesz az egri vár igazgatóját

Bevette a Fidesz Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő által dominált szárnya Eger várát, szeptember végi hatállyal lemondott tisztségéről Berecz Mátyás igazgató – írta a Magyar Hang. A vezető távozása meglepetés is lehetne, hiszen év végén egyébként is lejár a négyéves megbízatása, ám mégsem az. A lap forrásai szerint a fideszes képviselő köre olyan nyomást helyezett az igazgatóra, ami lehetetlenné tette a munkát.

Az már korábban kiderült, hogy a drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai jó ideje szeretne nagyobb befolyáshoz jutni a várban. Berecz Mátyás – aki 2014-ben pályázat után nyerte el az igazgatói posztot – körül az elmúlt bő egy évben kezdett látványosan elfogyni a levegő, a vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai érdekkörébe sorolt kinevezettek. Előbb Stefán Zoltán közgyűlési képviselő személyében önkormányzati biztost ültettek Berecz fejére, majd idén nyáron már egy tanácsadó is gyámkodott felette. Így miközben mindenért az igazgató vállalta a felelősséget, döntési jogköre már nem maradt.

A lap szerint Berecz egyik bűne az lehet, hogy a nyilvánosság előtt tengelyt akasztott a várügyekben túlbuzgó Nyitraival. A politikus tavaly a hatáskörét túllépve a parlamentben kijelentette: országos gyűjtőkörűvé válhat a vármúzeum, amire az igazgató közleményben reagált, rámutatva, hogy ennek a feltételei nem adottak.

A képviselő szemét azonban nem csak ez szúrhatja: Nyitrai ugyanis – a Magyar Hang szerint – a várban jelenleg is látható, ám szakemberek szerint kétes értékű légierő-történeti gyűjteményt nagyon szeretné a múzeumban tudni. Az igazgató viszont nemet mondott a vásárlásra.

Berecz közös megegyezéssel távozik, nyilatkozni nem kívánt. Az igazgató elmozdítása Habis László fideszes polgármesternek is fájhat, mivel a Nyitrai-féle kör egyre erősebben nő a fejére. Mindenesetre a csütörtöki közgyűlésen kiírták a pályázatot az igazgatói tisztségre.

Kiemelt kép: Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart a Modern Városok Program keretében megújult egykori egri városfalnál 2017. december 22-én. (MTI / Komka Péter)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik