Belföld

Brüsszeli zöld út a BorsodChem állami támogatásának

Nem torzítja a versenyt az anilingyártás beindítására adott 45 millió euró.

Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal összhangban nyújtott 45 millió euró összegű beruházási támogatást a magyar állam a BorsodChem Zrt-nek – állapította meg az Európai Bizottság.

A Világgazdaság idézi a brüsszeli testület indoklását, ami szerint a támogatás az egységes piacon belüli verseny indokolatlan torzítása nélkül járul hozzá az észak-magyarországi régió fejlődéséhez, és csökkenti a környezeti kockázatokat. Kiemelik: a regionális állami támogatásokról szóló uniós iránymutatás lehetővé teszi, hogy a kevésbé fejlett régiókban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást.

Az állami támogatás ahhoz a tervhez járul hozzá, amely szerint 142 millió euróból valósítanának meg egy anilin előállítására alkalmas új létesítményt a meglévő kazincbarcikai üzemben. Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy állami finanszírozás nélkül nem valósult volna meg a projekt az EU-ban, mert ez esetben olcsóbb lett volna a csoport meglévő kínai gyártóüzemeiből behozni az anilint.

A beruházás amellett, hogy hozzájárul egy hátrányos helyzetű régió gazdasági fejlődéséhez, a mérgező anilin nagy távolságra szállításával járó környezeti kockázatokat is mérsékli.

A BorsodChem fölött 2011 februárjában szerezte meg az irányítást a kínai Wanhua vegyipari csoport. (Fotó: MTI / Vajda János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik