Belföld

Zri Závecz Research: 2,8 milliós a Fidesz-tábor

Az elmúlt egy hónapban alig változtak a politikai erőviszonyok.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint lényegében mindegyik párt tartja nyáron elért pozícióját.

Szeptember közepén a múlt havival azonos a Fidesz-tábor mérete. Támogatottsága 35 százalékos, 2,8 milliós. A Jobbik három hónapja 10 százalékos, 800 ezer híve van. Az MSZP a nyári hónapokban 6, most 7 százalékon áll, szavazói száma megközelítőleg 600 ezer. A DK a választások óta jellemzően 4 százalékot ért el, most is, tábora több mint 300 ezres. Az LMP negyedik hónapja 3 százalékos, nagyjából negyedmillió választó támogatja, A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum ezúttal 2 százalékon áll, táboraik körülbelül 150 ezer fősek. A Párbeszéd 1 százalékos, közel százezer fővel számolhat.

Forrás: Závecz Research

Először szerepelt a listán a Mi Hazánk Mozgalom, szeptemberben 1 százalék jelölte meg kedvenc pártjaként.

A párt nélküliek aránya ebben a hónapban 34 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 57 százalékon áll.  Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban a Jobbik 14, az MSZP 11 százalékos. A Demokratikus Koalícióhoz 7, az LMP-hez 4 százalék kötődik. A Momentum a biztos szavazók között 3 százalékot vonz, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékot, a Párbeszéd 1 százalékot.  szeptember közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A Fidesz támogatottsága a lakosság közel felét kitevő alsó és az alsó középrétegekben a legmagasabb, 38-39 százalékos, de még a középső státuszúaknál is átlagos, 35 százalékos. Ugyanakkor a társadalom felső közép- és felsőkategóriáiban ennél kisebb, de más pártokénál jóval nagyobb (28-31 százalékos) a tábora.

Az MSZP az alacsonyabb pozíciójú és a középen lévő lakossági csoportokban erősebb, ezekben 8-9 százalékot ér el. A tehetősebb, iskolázottabb, jobb foglalkozási kondíciókkal rendelkező választók körében gyengébb, tőlük 3-4 százalékot kap.

Forrás: Závecz Research

A Jobbik támogatottsága nem rajzolható meg egyenes ívvel, legjobban az alsó-közép rétegekben szerepel(15 százalék), a legrosszabb eredményt a felső státuszúaknál éri el (6 százalék).

A DK esetében a státusz szerinti értelmezés nem mutat sajátosságokat, lényegében 4 százalékot hoz a kvalifikált, gazdagabb csoportokban, a kevéssé iskolázottak, szegényebbek körében és a közöttük elhelyezkedő választói közegben is.

Az LMP-nél vannak markáns eltérések, a felső státuszúak 7 százalékától az alsó társadalmi pozíciókban lévők 2 százalékáig változnak a támogatottsági adatok. Hasonlóképpen írható le a kisebb táborral rendelkező pártok (Kétfarkú Kutyapárt, Momentum, Párbeszéd) beágyazottsága is: a társadalmi középtől felfelé az átlagosnál erősebbek, lefelé viszont gyengébbek.

Medián: félmillió támogatót vesztett a Fidesz
Az ellenzék viszont nem nőtt, csak a bizonytalanok tábora.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik