Belföld
Budapest, 2018. szeptember 17.
Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a frakcióvezetõk felszólalásaira, akik reagáltak a kormányfõ napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Zri Závecz Research: 2,8 milliós a Fidesz-tábor

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 26. 15:40

Az elmúlt egy hónapban alig változtak a politikai erőviszonyok.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint lényegében mindegyik párt tartja nyáron elért pozícióját.

Szeptember közepén a múlt havival azonos a Fidesz-tábor mérete. Támogatottsága 35 százalékos, 2,8 milliós. A Jobbik három hónapja 10 százalékos, 800 ezer híve van. Az MSZP a nyári hónapokban 6, most 7 százalékon áll, szavazói száma megközelítőleg 600 ezer. A DK a választások óta jellemzően 4 százalékot ért el, most is, tábora több mint 300 ezres. Az LMP negyedik hónapja 3 százalékos, nagyjából negyedmillió választó támogatja, A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum ezúttal 2 százalékon áll, táboraik körülbelül 150 ezer fősek. A Párbeszéd 1 százalékos, közel százezer fővel számolhat.

Forrás: Závecz Research

Először szerepelt a listán a Mi Hazánk Mozgalom, szeptemberben 1 százalék jelölte meg kedvenc pártjaként.

A párt nélküliek aránya ebben a hónapban 34 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 57 százalékon áll.  Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban a Jobbik 14, az MSZP 11 százalékos. A Demokratikus Koalícióhoz 7, az LMP-hez 4 százalék kötődik. A Momentum a biztos szavazók között 3 százalékot vonz, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékot, a Párbeszéd 1 százalékot.  szeptember közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A Fidesz támogatottsága a lakosság közel felét kitevő alsó és az alsó középrétegekben a legmagasabb, 38-39 százalékos, de még a középső státuszúaknál is átlagos, 35 százalékos. Ugyanakkor a társadalom felső közép- és felsőkategóriáiban ennél kisebb, de más pártokénál jóval nagyobb (28-31 százalékos) a tábora.

Az MSZP az alacsonyabb pozíciójú és a középen lévő lakossági csoportokban erősebb, ezekben 8-9 százalékot ér el. A tehetősebb, iskolázottabb, jobb foglalkozási kondíciókkal rendelkező választók körében gyengébb, tőlük 3-4 százalékot kap.

Forrás: Závecz Research

A Jobbik támogatottsága nem rajzolható meg egyenes ívvel, legjobban az alsó-közép rétegekben szerepel(15 százalék), a legrosszabb eredményt a felső státuszúaknál éri el (6 százalék).

A DK esetében a státusz szerinti értelmezés nem mutat sajátosságokat, lényegében 4 százalékot hoz a kvalifikált, gazdagabb csoportokban, a kevéssé iskolázottak, szegényebbek körében és a közöttük elhelyezkedő választói közegben is.

Az LMP-nél vannak markáns eltérések, a felső státuszúak 7 százalékától az alsó társadalmi pozíciókban lévők 2 százalékáig változnak a támogatottsági adatok. Hasonlóképpen írható le a kisebb táborral rendelkező pártok (Kétfarkú Kutyapárt, Momentum, Párbeszéd) beágyazottsága is: a társadalmi középtől felfelé az átlagosnál erősebbek, lefelé viszont gyengébbek.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks to journalists as he arrives at the Felsenreitschule prior to their informal dinner as part of the EU Informal Summit of Heads of State or Government in Salzburg, Austria on September 19, 2018. / AFP PHOTO / Christof STACHE
Medián: félmillió támogatót vesztett a Fidesz
Az ellenzék viszont nem nőtt, csak a bizonytalanok tábora.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.