Belföld

Rétvárit a tízparancsolatból leckéztették

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 26. 08:22

Hitvita a hazugságról.

A Klubrádióban Gábor György vallástörténész Bolgár György műsorában hittanból okította a kereszténydemokratát, különösen  Rétvári Bencét. Felidézte, miként vágott vissza az államtitkár a  parlament ülésén az egészségügy helyzetét bíráló Bangóné Borbély Ildikónak, aki idézte a tízparancsolatot: „Ne ölj!”.

Egyrészt azt mondta, az ellenzéki politikus ne gúnyolódjon a tízparancsolattal, másrészt figyelmébe ajánlotta azt a parancsolatot, hogy „Ne hazudj!”. A vallástörténész szerint Bangóné is pontatlanul idézett, mert eredetileg az szerepel a szövegben, hogy „Ne gyilkolj!”, ami jogi értelemben nagy a különbség.

Gábor György szerint ugyanakkor a kereszténydemokrata államtitkár sem ismeri a zsidó-keresztény hagyomány alapszövegét. Bár a katekizmusok némelyikében így is előfordul, valójában

olyan parancsolat nincs a tízparancsolatban, hogy „Ne hazudj!”.

A tízparancsolatban az olvasható, hogy

ne tégy felebarátod ellen hazug tanúbizonyságot!

A vallástörténész a műsorban azt mondta, nem véletlen, hogy a  tízparancsolat nem a hazugságot tiltja, hiszen vannak történelmi példák arra, amikor a hazugság emberi életeket mentett például a vészkorszakban.

Rétvári államtitkár védelmében megjegyezzük, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is ezt írja VIlI. parancsolatként.

Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

A magyarázó szöveg szerint az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója a beszéd, amivel senki nem élhet vissza, nem használhatja mások kárára.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.