Belföld

Ismét útlezárások lesznek egy futóverseny miatt Budapesten

A Liget projekt munkálatai miatt 21 év után először nem a Városligetben lesz a Spar Maraton. A 33. alkalommal megrendezendő Spar Budapest Maraton Fesztivált október első hétvégéjén tartják, a rajt és a cél ezúttal az ELTE lágymányosi campusánál lesz.

Kocsis Árpád, a rendező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: az M3-as metró felújítása miatt módosították az útvonalat is, amely a Duna két partján vezet, keresztül az Alagúton és a Margitszigeten. Hangsúlyozta, ez az útvonal is Európa egyik legszebbje és leglátványosabbja marad.

A tavalyi rekordot jelentő 32 ezer induló után idén is 30 ezer nevezőt várnak a kétnapos sporteseményre. Kocsis Árpád úgy fogalmazott, a régióban nincs és a kontinensen sem sok az ilyen nagyságú szabadidős sportesemény. Október 6-án, szombaton a családi távokat rendezik meg 10 órai kezdettel, másnap 9 órakor rajtol a maraton, amely országos bajnokság is egyben, 9.40-kor pedig a 30 kilométeres verseny. Újdonság, hogy idén minden célba érkező érmet kap. A nevezők közel 40 százaléka vidéki, és az összes futó 44 százaléka nő.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár kiemelte, hogy 2017-ben 81 országból 5400 külföldi futó érkezett a versenyre. Hozzátette, tavaly összesen 24 400 futóturista jött Magyarországra, akik több mint hárommilliárd forintot költöttek. Jelezte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is indul a versenyen.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy Magyarországon egy hónap alatt 150-200 futóversenyt rendeznek, a BSI rendezvényei pedig egyfajta zászlóshajónak tekinthetők.

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a cég nemcsak támogatja az eseményt, hanem dolgozói rajthoz is állnak, és jótékonysági célra gyűjtenek is.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik