Belföld

Nekiment a Jobbik az állami álhírgyáraknak

Parlament előtt a törvényjavaslat az „államilag szponzorált álhírek rendszere” ellen.

A törvényjavaslatot benyújtó Jakab Péter azt mondta: indítványa lényege, hogy azon orgánum, amelyről egy adott évben legalább három jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy hazudott, hazugságot terjesztett, a következő évben semmilyen formában ne juthasson állami pénzhez.

A Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője szerint a fideszes médiumok végighazudták az utolsó másfél évet, a kormányzó párt erre építette a kampányát, amivel végeredményben az állam hitelessége is csorbult.

Jakab Péter javaslatát azzal indokolta, hogy az elmúlt években sajnálatos módon a magyar közéletet ellepték az úgynevezett álhírek. Azoknak jellemzően egyetlen célja van: megtéveszteni az embereket, befolyásolni politikai irányultságukat.

A jelenség önmagában is káros, ami hatványozottan igaz azokra az esetekre, amikor az álhír bírósági döntés által is alátámasztott módon költségvetési szerv által közvetlenül vagy közvetett módon támogatott sajtótermékben jelenik meg.

Mint írta, nemcsak az állam, hanem az állam tulajdonában álló gazdálkodó szervezet megítélését is rontja, ha olyan termékeket támogat, olyanokban hirdet,

amelyek rendszeresen hazudnak a hírfogyasztónak, becsapják a választókat.

Az ellenzéki politikus alapvető közérdeknek tartja, hogy azok a sajtótermékek, médiaszolgáltatók, amelyeket a bíróság évente
legalább háromszor jogerősen elmarasztal a hazugságok  terjesztése miatt, ne kapjanak semmilyen állami, költségvetési támogatást. A végső cél, hogy megóvják az embereket a hamis hírektől, de javasolja azt is, hogy azok a sajtóorgánumok, amelyek nem tartják be a hiteles tájékoztatás alapelveit, az állami támogatás kétszeresét fizessék be bírságként.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik