Belföld

Fizetni kell az orvos „indokolatlan” hívásáért

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 24. 07:42

Az edelényi ügyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal indít eljárást.

A Népszava szerint már az egészségügyi kormányzat is vizsgálja, hogy Edelényben a betegektől négyezer forintot kérnének, ha az  orvos szerint indokolatlanul, kényelmi okból ment az ügyeletre. Erről először a borsodihir.hu írt, miután az önkormányzat Facebook-oldalán is közzétette a változást, amely szerint az edelényi ügyeleten a jövőben térítési díjat fizet, aki „kényelmi szempontból” veszi igénybe az orvosi ellátását. Ezt a mindenkori ügyeletes orvos állapítja majd meg.

Az ellátási területen élőknek a díj 2000 forint, az azon kívül lakóknak 4000, külföldieknek 8000 forint. 

Az ügyeleti szolgálat vezetője a képviselő-testület előtt azzal érvelt, hogy már 60-80 százalék azok aránya, akik nem szorulnak „sürgősségi ellátásra”, csak gyógyszert akarnak íratni, nem akarják kivárni a sort a rendelőben.

Az indokolatlan házhoz hívásért is fizetni kellene. A körzetben 3000, azon kívül 5000, külföldieknek 10 ezer forintot.  

A Népszavának korábban Kovácsy Zsombor szakjogász azt mondta: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért, az alapellátási ügyeletben sem kérhető pénz a betegtől. Az edelényi ügyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal indít eljárást. A lap kereste Molnár Oszkár polgármestert, aki hétfőre ígért nyilatkozatot.

Néhány napja Kovácsy Zsombor, most megjelenő könyve kapcsán,  azt mondta lapunknak, az egészségügyben először az alapellátást kell rendbe tenni. A vizitdíjhoz hasonló önrészfizetés a mutyi ellen hat, de csak olyan összeget szabad megállapítani, ami nem tart vissza embereket az indokolt orvoshoz fordulástól.

Egyszerre van meg az egészségügyben a szükségkórházak nyomora és a világszínvonal
A magyar egészségügy egy ijesztő és kiszámíthatatlan labirintus a betegeknek, akiket egy most megjelenő könyv próbál kézen fogni. A szerző szerint a fizetős állami egészségügy szemléletformáló lenne, de a rendszer átalakítását az alapellátásnál kellene kezdeni.

Illusztráció: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.