Belföld

Fényévekkel nagyobb a jólét Budapesten, mint Nógrádban vagy Szabolcsban

Fotó: Marjai János/24.hu
Fotó: Marjai János/24.hu

A közgazdászok között a leginkább figyelt, elfogadott jólét- vagy életszínvonal-mutató az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP/fő), azaz voltaképpen az, hogy az ország gazdasága által megtermelt értékből mennyi esik egy személyre.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég feltérképezte, hogy az ország egyes térségei, megyéi között mekkora a különbség e téren. Azt találták, hogy Budapesten ez a mutató 4,7-szerese a Nógrád megyében mértnek. A második legszegényebbnek számító megye e tekintetben Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol az egy főre eső GDP-nek a 3,6-szorosa termelődik meg, áll elő a fővárosban.

A Portfolio.hu által is bemutatott ábrák más szempontból is beszédesek.

A Nógrád megyei életszínvonal nem éri el az uniós átlag 30 százalékát sem, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adat az uniós átlagnak is csupán 38 százaléka.

De van más mellbevágó tény is.

Amíg Budapesten az életszínvonal jócskán meghaladja az uniós átlagot (annak 136 százaléka), addig a főváros nélkül vett Pest megyében csupán a 70 százalékát éri el.

Budapesten kívül nincs is más nagyobb térség, ahol az életszínvonal elérné az uniós átlagot, a második legfejlettebb Győr-Moson-Sopron megye adata 92 százalék.

(Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik