Belföld
FRANKFURT, GERMANY - SEPTEMBER 17 : A person holds a sample of new 100 Euro banknote at ECB headquarters in Frankfurt, Germany on September 17, 2018. New security features would make new banknotes harder to counterfeit as they will be released to the market on March 28 in 2019.  Abdulselam Durdak / Anadolu Agency

Az állami cégektől is visszakéri a kormány az uniós támogatásokat

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 09. 21. 11:53

A Népszava alapján beszámoltunk arról, hogy az állam visszakéri az önkormányzatoktól azokat a pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt bőkezűen szórt ki . A településvezetőket a Magyar Államkincstár illetékes pénztára arra kérte, hogy ha a település részére megítélt, európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, akkor a még fel nem használt összeget szeptember 30-ig utalják át az Államkincstárnak.

A Zoom.hu később már azt írta, hogy

az intézkedés nem csak az önkormányzatokra, hanem az állami cégekre is vonatkozik. A becslések szerint ezzel százmilliárd forintos nagyságrendű összeget is beszedhet az állam.További intézkedés, hogy szeptember elejétől kevesebb előleget fizet ki a kormány a nem állami és önkormányzati pályázóknak, ami ugyan a kormánynak azonnali spórolást jelent, ám a pályázók dolgát megnehezíti. Ők ugyanis úgy készítették el a finanszírozási terveiket, hogy számoltak az előleg kifizetésével. Amennyiben pedig a hiányt saját forrásból kell kipótolniuk, a támogatás elköltése kerülhet veszélybe.

A Pénzügyminisztérium egy pénteki közleményében azt írta, hogy a már kifizetett uniós forrásokat nem veszik vissza, az továbbra is az önkormányzatoknál maradnak.

A minisztérium szerint a zavart az okozza, hogy a hatályos szabályozás szerint a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat is be kell 2018. szeptember 30-ig utalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, ha a megítélt támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot és az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig.

Kiemelt kép: Europress/Abdulselam Durdak/Anadolu Agency

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Könnygáz száll a Parlamentnél

Oszlatják a tüntetőket.

Élő videó: Könnygáz száll a Parlamentnél