Belföld

Korlátozzák a vízhasználatot két Heves megyei településen

Pénteken írtuk meg, hogy a Heol szerint két nap alatt több mint 300 ember fordult hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedésekkel orvoshoz Domoszlón és Kisnánán, amelynek oka egyelőre nem derült ki. A Heves megyei települések polgármesterei jelezték a járványszerű folyamatot az illetékes közegészségügyi szakhatóságnak, és a szakértők el is kezdték a vizsgálatot.

A megyei kormányhivatal pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a népegészségügyi hatóság elővigyázatosságból elrendelte a hálózati ivóvíz használatának átmeneti korlátozását a két faluban. Ez azt jelenti, hogy Domoszlón és Kisnánán a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra 5 perces forralást követően ajánlott.

A szakemberek arra is felhívták a helyi lakosok figyelmét, hogy a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mossanak kezet szappannal, meleg folyóvízben. Amennyiben pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható fertőtlenítő hatású folyékony szappan előírás szerinti használata. Ezzel együtt a fertőzés terjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető.

A betegségek kiváltó oka és terjesztő közege egyelőre ismeretlen, a felderítésre irányuló hatósági vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, azok eredménye napokon belül várható.

Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik