Belföld
Orfû, 2017. december 23.
Lajtos kocsiból ivóvizet töltenek Orfûn 2017. december 23-án. A község vízellátását biztosító Toplica-kút vize a tíz nappal ezelõtti nagy esõzés miatt opálossá, zavarossá vált, a vezetékes ivóvíz legkevesebb 15 perces forralás után alkalmas csak emberi fogyasztásra, ezért lajtos kocsival biztosítják a tiszta, egészséges ivóvizet.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Korlátozzák a vízhasználatot két Heves megyei településen

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 09. 21. 12:52

Pénteken írtuk meg, hogy a Heol szerint két nap alatt több mint 300 ember fordult hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedésekkel orvoshoz Domoszlón és Kisnánán, amelynek oka egyelőre nem derült ki. A Heves megyei települések polgármesterei jelezték a járványszerű folyamatot az illetékes közegészségügyi szakhatóságnak, és a szakértők el is kezdték a vizsgálatot.

A megyei kormányhivatal pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a népegészségügyi hatóság elővigyázatosságból elrendelte a hálózati ivóvíz használatának átmeneti korlátozását a két faluban. Ez azt jelenti, hogy Domoszlón és Kisnánán a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra 5 perces forralást követően ajánlott.

A szakemberek arra is felhívták a helyi lakosok figyelmét, hogy a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mossanak kezet szappannal, meleg folyóvízben. Amennyiben pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható fertőtlenítő hatású folyékony szappan előírás szerinti használata. Ezzel együtt a fertőzés terjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető.

A betegségek kiváltó oka és terjesztő közege egyelőre ismeretlen, a felderítésre irányuló hatósági vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, azok eredménye napokon belül várható.

Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Sóki Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.