Belföld

A fideszeseket hidegen hagyja a Sargentini-jelentés, hiszen a Tavaresből sem lett semmi

Az egész nem szól majd másról, minthogy minden tagállamból idejön egy-egy miniszter, elbeszélgetnek a magyar kollégáikkal és mire a huszonhetedik is hazamegy, már rég elmúlt húsvét, jön a választás, és jön majd egy teljesen más Európai Parlament

— ezekkel a szavakkal jellemezte a Sargentini-jelentés fogadtatását egy fideszes képviselő a Népszavának. A lap szerint a megkérdezett fideszesek körében leggyakrabban hangoztatott vélemény az volt, hogy a dokumentum hasonló sorsra jut majd, mint „elődje”, a Tavares-jelentés. Rui Tavares portugál EP-képviselő jelentését a magyar alapjogi helyzetről még 2013-ban fogadta el az Európai Parlament, a dokumentumnak és a döntésnek semmilyen következménye nem volt.

Abban teljesen egyetértettek a fideszes források, hogy a Sargentini-jelentést belpolitikai célokra remekül fel lehet használni.

A lap szerint a strasbourgi parlamenti szavazás előtt egy EP-képviselő azon ironizált, hogy a legszívesebben még ők maguk tetettek volna bele néhány egészen durva mondatot a dokumentumba, hogy később hivatkozhassanak rá, csak „nyilván nagyon kilógott volna a lóláb”.

Kiemelt képünk illusztráció, a Fidesz-frakció egy része látható rajta. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik