Belföld

Nagyon távol áll a realitástól a 217 ezres átlagbér

A medián érték közelebb áll a valósághoz, mint a trükkös átlag.

A legfrissebb adatok szerint átlagosan 217 ezer forintot visz haza egy alkalmazott Magyarországon, az mfor.hu elemzése szerint ez az összeg nem fedi a valóságot, a hibát a számítási módszerekben kell keresni,

Mint írják: az átlag, mint statisztikai fogalom ebben az esetben azt jelenti, hogy a nettó béreket összeadják, majd ezt elosztják a fizetésben részesülők számával. Utóbbi közel 3 millió dolgozót jelent Magyarországon, akik teljes munkaidőben legalább 5 főt foglalkoztató cégnél dolgoznak. Ha például egy ilyen cégnél négyen 100 ezer forintot keresnek, egy pedig 1 milliót, az átlagkeresetük 280 ezer forint lesz.

A valósághoz ezért közelebb áll a medián átlagkereset: ennek annyi a lényege, hogy sorrendbe állítják a fizetéseket, majd megkeresik a számsor középső elemét. Ez lesz az az összeg, amelynél az emberek egyik fele kevesebbet, a másik pedig többet keres. A KSH nem számol ilyen értéket, az Eurastat viszont igen, utóbbi hátránya, hogy csak négyévente publikálnak adatokat. Ha a 2014-es adatokat nézzük, akkor is megdöbbentő, mekkora a különbség az átlag és a medián fizetések között:

2014-ben Magyarországon a bruttó medián órabér 1108 forint volt, amit 8 órával és 22 munkanappal felszorozva megkaphatjuk a havi bruttó átlagkeresetet:

Ez 195 085 forint volt szemben a KSH által 2014-re közölt 237 695 forinttal.

A lap tovább árnyalja a képet: a főváros szignifikánsan magasabb bérszínvonalának felhúzó hatását kiküszöbölve Budapestet kivesszük a képből, akkor a 215 ezer forint helyett mindössze 184 ezer forintos országos átlagot kaphatnánk.

Kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik