Belföld

Küszöbön az élemiszerek drágulása

Akár 5 százalékos is lehet. Többet és jobbat vásárolunk.

A Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője nyilatkozott a bolti árak várható növekedéséről. A szakértő szerint bár a gabona- és a takarmányárak, valamint az egyéb – például a munkaerő-, üzemanyag-, logisztikai – költségeik emelkedésére hivatkozva több agrárszakmai szervezet áremelést érezne szükségesnek, a valódi gond az érdekérvényesítő képességükben van.

A piacokat nem érdeklik a termék előállításának költségei, sokkal inkább a fogyasztó árelvárása: az élelmiszerpiac árait felülről, az élelmiszerlánc végéről irányítják. Fórián Zoltán szerint hosszú időre visszanyúló tapasztalat, hogy miközben a termékláncban a mezőgazdasági árak változnak a legnagyobb mértékben, ez a láncon előrehaladva egyre inkább elsimul. Tehát a kereskedő üzletpolitikája dönti el, mekkora költségemelkedés jut el a fogyasztóhoz.

Mint mondta: az év eddig eltelt időszakában az élelmiszerek fogyasztói ára mutatja a láncban a legnagyobb, 3,9 százalékos emelkedést, és húzza felfelé az inflációt. Az élelmiszeripar árai 2,5, az agrárárak 0,3 százalékkal nőttek. A kereskedők tehát élnek a reáljövedelmek emelkedése adta lehetőségekkel.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ elemzése szerint van még tér a fogyasztói árak emelésére. A belföldi élelmiszer-forgalom bővül, nem csak több, hanem jobb minőségű élelmiszert vásárolnak a fogyasztók. Az idén arra lehet számítani, hogy az élelmiszerek fogyasztói ára erőteljesen felfelé húzza az inflációt. A Világgazdaság cikke szerint az agrár- és élelmiszeripari árak 2-3 százalékos növekedése mellett akár 5 százalékos is lehet a fogyasztóiár-emelkedés.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik