Belföld

Szexuális erőszak miatt feljelentették a kőbányai hajléktalan zaklatóját

Az Utcajogász szerint egy ilyen eset akkor is erőszak, ha azt hajléktalan ember ellen követik el.

Ismeretlen tettes ellen, szexuális erőszak miatt feljelentést tett az Utcajogász Egyesület annak kapcsán, hogy augusztusban kiszivárgott egy biztonsági kamera felvétele, amelyen az volt látható, hogy valaki egy öntudatlannak látszó hajléktalant zaklat.

Az elkövető a „szopófantom” gúnynéven vált hírhedtté, a meghökkentő eset mémeket ihletett, volt, aki dalt írt róla, más pedig maga is kifeküdt poénból Kőbányán a metrómegállóba – emlékeztet a Mérce.hu, hozzátéve, hogy ettől az eset még nem vicc, hanem szexuális erőszak.

Az Utcajogász tudomása szerint az erőszakot elkövető férfi ellen közerkölcs megsértése miatt indult eljárás, illetve a közterületfigyelő kamera felvételének kiszivárgását vizsgálja a rendőrség. Azzal viszont senki nem foglalkozott, hogy amit a védekezésre képtelen hajléktalan ellen a hozzá hajoló férfi elkövetett, bőven kimeríti a szexuális erőszak tényállását, ami kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Elsősorban arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a szexuális erőszak akkor is szexuális erőszak, ha azt hajléktalan ember ellen követik el, vagyis ők is ugyanolyan védelmet kell, hogy élvezzenek, mint bárki más

– jelentette ki Kiripolszky Michaela, az Utcajogász munkatársa.

Az eset arra világít rá, hogy a sérülékeny csoportok, például a hajléktalan emberek érdekvédelme jóval gyengébb, és a társadalom is előbb csinál viccet egy ilyen esetből, mint hogy komoly vizsgálatot követeljen egy embertársunk védelmében. A jognak mindenkit ugyanúgy kell védenie anyagi helyzetétől, életkörülményeitől függetlenül, és senki ellen nem szabad ilyen bűncselekményt elkövetni, függetlenül attól, hogy hol él – hívta fel a figyelmet a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik