Belföld
Kecskemét, 2018. február 2.
A Magyar Honvédség Csehországból érkezett és a sajtóbemutatóra kiállított két darab, többcélú, használt Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. február 2-án. A gépek a honvédség hadrendjében teljesítenek majd szolgálatot. Az első katonai Airbus A319-es január 31-én érkezett meg a kecskeméti repülőtérre.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Amatőr hiba miatt törték meg Áder gépét

24.hu
24.hu

2018. 09. 18. 15:43

Amatőr hiba miatt „tört meg” a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépe, amelyen Áder János utazott volna Bukarestbe. A repülőgépre éppen az úti ellátmányt pakolta volna fel a catering-szolgáltató, a Honett Kft. munkatársa. Ez a munkafolyamat mindig a földi kiszolgáló cég felügyelete alatt történik, a honvédségi Airbus kiszolgálója pedig az állami földi kiszolgáló cég, a Malév GH, amelyik 2012 óta csaknem hatmilliárd forint állami támogatást részesül, és ezalatt az idő alatt minden évben több százmillió forintos veszteséget termelt.

A catering-konténerek emelése közben a repülő ajtaját ismeretlen okból kinyitotta a gép személyzete, a nagy tömegű rakomány pedig összeütközött az ajtóval és megsértette azt. Az eset után megvizsgálták a gépet és kiderült, hogy sérült a gép túlnyomásrendszere, ezért ki kellett vonni a forgalomból.

Az ilyen műveletek közben – amikor a repülőgép ajtajához valamilyen rakományt, vagy lépcsőt emelnek, az a szabály, hogy az ajtót zárva kell tartani. Amikor a rakományt felemelték, a rakodást végző dolgozó kopog a gép ajtaján, majd a személyzet belülről kinyitja azt. Ez a szabály garantálja, hogy ne okozzanak kárt a több tízmillió euró értékű repülőben. Rejtély, hogy a személyzet miért nyitotta ki az ajtót, miközben az ételes konténereket emelték. Talán csak szellőztetni akartak a napsütésben, vagy egyszerűen nem figyeltek eléggé. A vizsgálatok mind a személyzet, mind a földi kiszolgáló felelősségét vizsgálják, hiszen megfelelő eljárásrenddel és kommunikációval megelőzhető lett volna ez az amatőr baleset, amelynek során a közpénzből vásárolt repülőgépben sokmillió forintos kár keletkezett.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.