Kiszállt Spéder Zoltán az Index mögül

A kereskedelmi vezető és egy KDNP-tag a CEMP új tulajdonosa. Utóbbit megnyugtatta a Fidesz áprilisi győzelme. A hivatalos bejelentés az Index függetlenségét hangsúlyozza.
Kapcsolódó cikkek

Hétfő este jelentette be az Indexet kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány kurátora, Bodolai László, hogy gazdát cserélt az alapítványt létrehozó Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. – 50-50 százalékos tulajdoni arányban vásárolta meg a CEMP-X Online Zrt. és a CEMP SH Kft.

A tranzakció zárását követően Spéder Zoltán tájékoztatta az alapítvány kuratóriumát, hogy a közvetett tulajdonában lévő CEMP-X Online Zrt. részvényeit eladta Ziegler Gábor igazgatósági tagnak és Oltyán Józsefnek.

Rájuk még visszatérünk, de hogy érthetőbb legyen a helyzet: a G7 a múlt héten írt arról, hogy Spéder nyáron létrehozta a Silhouette Capital Management Kft.-t, ebbe került az Orbán-kormánnyal sokáig jó, később azonban egyre ellenségesebb viszonyt ápoló, érdekeltségeitől sorra megszabaduló üzletember CEMP-X részvénycsomagja. Az egyik legnagyobb magyar online kiadóvállalat, a CEMP legtöbb eszköze már tavaly májusban átkerült a CEMP-X Online Zrt-hez, ezek között voltak a Totalcar, a Dívány.hu, a Femina, a Napi.hu és a Port.hu kiadócégei, az idén nyáron pedig a cégcsoport legfontosabb tagja, a hirdetési bevételeket kezelő CEMP SH (Sales House) Kft. is.

Az Index korábban kalandos körülmények között cserélt gazdát: egy opciós szerződésnek köszönhetően Simicska Lajos egyik cégéhez került, de egyetlen nap alatt továbbadták egy alapítványnak. Az alapítvány mostani közleménye szerint az NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. adásvétele és a CEMP-X Online Zrt. tulajdonosváltása közvetve sem vonatkozik az Index.hu Zrt.-re és az Index.hu hírportálra, azok továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában vannak. Az alapítvány egyszemélyes kuratóriumát, valamint az Index.hu Zrt. igazgatóságát továbbra is Bodolai László irányítja, a közlemény szerint a portál szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásának köszönhetően garantált.

Az Index.hu hirdetései felületeit azonban továbbra is a CEMP SH értékesíti, hosszú távú szerződés köti össze a portált és a céget.

Ez ráadásul úgy történik, hogy szinte minden általuk értékesített felület (Totalcar, Dívány, Femina) egyes elemei megjelennek az Index címoldalán is, egyfajta CEMP-es kirakatot létrehozva ezzel a legnagyobb látogatottságú magyar nyelvű portál címlapján.

A hétfői közleményből kiderül az is, hogy Bodolai felmentette az Index.hu Zrt. két igazgatósági tagját, a Simicska ügyvédjeként és rokonaként számon tartott Nagy Ajtony Csabát és Kereszty Gábort. A társaság háromfős igazgatóságát a jövőben Bodolai László elnök, Szombathy Pál igazgatósági tag és a portál mindenkori főszerkesztője alkotja.

A Spédert váltó két új tulajdonos közül a kereskedelmi vezető Ziegler majdnem két évtizedes indexes múlttal rendelkezik. Oltyán József viszont, aki Ziegler jó barátja, jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja.

Az üzletember két működő társaság vezető tisztségviselője. A 2011-ben létrehozott Makroler Kft. ügyvezetője és a 2015-ben alapított Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója. A tulajdonában álló társaságok bevétele 2018-ban meghaladják a nettó 2 milliárd forintot. Pályafutásának első éveiben biztosítási területen dolgozott. 2000 őszén alapította meg az Index.hu Bács-Kiskun megyei mutációját a hiros.index.hu hírportált, amit 2013 januárjáig üzemeltetett. 2010-ben megszervezte a magyar tulajdonú vidéki hírportálok tömörülését a Regon-csoportot. A sajtó egyértelműen Fidesz-közeli médiacsoportnak írta le a társaságokat.

Az atlatszo.hu korábbi cikkében azt írta, hogy Oltyánt valaha MSZP-közelinek ismerték, a volt megyei pártelnök, az utóbb csalás miatt ült Zuschlag János köreibe tartozónak mondták. Ám az üzletember képes volt a rugalmas váltásra, s a lap forrásai szerint közel került a helyi Fideszhez. A portál egyébként Nyerges Zsolt üzletember madeira-i üzleteivel is összefüggésbe hozta Oltyánt. Ez azért érdekes, mert éppen Nyergesen keresztül vándorol át/vissza Simicska Lajos korábbi médiabirodalma a NER-hez.

Oltyán mindenesetre igen lelkesen fogadta a Fidesz újabb választási győzelmét, a bacsmegye.hu portálon ezt írta a választás éjjelén:

Végtére is megnyugtató eredménnyel zárult a 2018-as parlamenti képviselői választás. A Dél-Alföld 14 választási körzetéből 13-ban a Fidesz jelöltjét választotta meg a szavazók többsége. Így holnaptól várhatóan visszatér a nyugalom az országba, stabil marad a forint, a kormánynak biztos a többsége, talán még 2/3-os többsége is lesz, így semmi sem akadályozza meg, hogy az ország érdekében dolgozzon tovább.

Ja, és Magyarország így nem lesz egy migránsország sem!!!

Az Index szerkesztőségét hétfő este értekezleten tájékoztatták a cégekben bekövetkező változásokról. Az is elhangzott, hogy Ziegler és Oltyán részben hitelből finanszírozta a vásárlást.