Belföld

Egész Európában Észak-Magyarországon a legmagasabb a krónikus betegségekkel összefüggő halálozási ráta

Szomorú teljesítményt mutat Magyarország a krónikus betegségekkel és rákos megbetegedésekkel összefüggő halálozási ráták tekintetében, írja a portfolio.hu az Eurostat Regionális Évkönyv 2018 kiadványa alapján.

A kiadványban a krónikus betegségek és a rákos megbetegedések okozta standardizált halálozási ráta értéket vethetjük össze régiós szinten. A krónikus betegségek (rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség) okozta halálozási ráta értéke a magyar régiókban kimagasló:

az EU-s átlag ebben a tekintetben 261,7 haláleset 100 ezer lakosra vetítve, a magyar régiókban pedig ez az érték 337-360 között mozog.

Az Eurostat európai térképén jól látszik, hogy a kelet-közép-európai térségben riasztóan magasan a halálozási ráták, a dokumentum ráadásul külön is foglalkozik a magyarországi helyzettel.

A krónikus betegségekkel összefüggő halálozási ráta az észak-magyarországi régióban a legmagasabb egész Európában, de az ötödik helyen áll Észak-Alföld is.

Fotó: Eurostat

A rákos halálozások tekintetében is hasonlóan kedvezőtlen Magyarország helyzete, ugyanis a hét magyar régió mindegyike ott van a legmagasabb értéket produkáló térségek között.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik