Belföld

A többség szerint az Orbán-kormányt ítélték el, nem az országot

A magyarok 60 százaléka úgy véli, Orbán pozíciója gyengült Európában.

Népszavának készített reprezentatív felmérésében az mérte a Pulzus, hogy a magyarok 80 százaléka értesült a Sargentini-jelentés elfogadásáról. Egy nappal a döntés után a megkérdezettek 42 százaléka „teljesen képben” volt, csaknem 40 százalék hallott róla, csak kevesebb, mint 17 százalék nem tudta, miről van szó.

A többség szerint az EP jogos, helyes döntést hozott, az ellenzők aránya nagyjából lefedi a Fidesz-tábort.

(Korábban ezt mérte a cég egy Euronews által ismertetett kutatásban is.) Több mint 46 százalék úgy véli, a kormány politikája ütközik a jogállamisággal, az uniós normákkal, míg 31 százalék szerint az EP-döntés a bevándorláspártiak bosszúja.

Magyarországon rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal és az európai uniós értékek tiszteletben tartásával.

A Sargentini-jelentés ezen alapállításával többen értenek egyet, mint magával a határozattal. A megkérdezettek 42 százaléka teljesen, 19 százalék inkább egyetért. A felmérésben rákérdeztek a magyar jogállamiság állapotára is, amit 1-5-ig pontozhattak. Az átlag 2,5 volt.

Orbán Viktor érvelésével ellentétben a többség (57 százalék) úgy látja, nem Magyarországot, hanem a kormányt ítélte el az EP. 13 százalék véli úgy, hogy országot. A Népszava ezzel magyarázza a kabinet új, sokmilliárdos plakátkampányát.

Újabb, 5,9 milliárdos plakátkampányt indít a kormány
A lebonyolító természetesen Balásy Gyula két cége. De segít majd a Századvég is.

A magyarok meggyőző többsége (60 százalék) úgy véli, Orbán most pozíciót veszített Európában, több mint egyharmad viszont a kormányfő erősödését várják idehaza.

Gulyás Gergely: A Sargentini-jelentést nem fogadta el az EP
Gulyás Gergely vicceskedve reagált Lázár kijelentésére, a külföldi sajtókritikákra pedig csak annyit mondott: Ma már a sorok között kell tudni olvasni.

Kiemelt kép: AFP / FREDERICK FLORIN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik