Belföld

A CEU megint megpróbálta elmagyarázni Szijjártónak, hogy betartják a törvényeket

Szijjártó Péter egy szerdai sajtótájékoztatón és egy tévé műsorban is reagált a CEU jövőjével kapcsolatos kérdésekre, a külügyminiszter azt mondta:

Nehéz lenne a magyar parlamenti képviselőkkel elfogadtatni, hogy más szabályok vonatkozzanak a CEU-ra mint a többi egyetemre.

Hozzátette, nem látják, mi lenne az elvi alapja, hogy egy magyar egyetem két diplomát adjon ki, annak nincs legitimációs bázisa, hogy úgy adjon ki a CEU amerikai diplomát, hogy ott nincs iskolája – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter viszont fontos dolgokat hallgatott a CEU ugyanis már régen teljesítette az előírt feltételeket, és amerikai kampuszt is létesített.

Az egyetem szerdán közleményben reagált Szijjártó Péter kijelentésére, ezt teljes egészében közöljük:

A Közép-európai Egyetem (CEU) az alábbiakban közli válaszát Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter az ATV tegnap esti műsorában tett állításaira, amelyeket a CEU egyesült államokbeli oktatási tevékenysége és a CEU ügyében Magyarország és New York állam között létrejött, aláírásra váró megállapodástervezet kapcsán tett.

Ahogyan azt a CEU és más források is nyilvánosságra hozták, New York Állam Oktatási Hivatala igazolta a magyar kormányzat számára, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat New York államban. Az ezt megerősítő levelet 2018. júniusában már nyilvánosságra hoztuk. A CEU oktatási tevékenységének további bővítéséről augusztusban értesítette a magyar tisztségviselőket a New York-i hivatal. Szintén ismert, hogy 2018. áprilisában az akkori oktatási államtitkár, Palkovics László és Altusz Kristóf helyettes államtitkár által vezetett magas rangú küldöttség látogatta meg a CEU New York állambeli oktatási helyszínét.

Altusz Kristóf már 2017. szeptemberében jelezte New York-i tárgyalópartnereinek, hogy a két fél között a CEU kérdésében létrejött megállapodástervezet véglegesnek tekinthető, és hogy a magyar kormány nem kíván további módosításokat eszközölni a szövegen. A CEU több alkalommal is felszólította a magyar kormányzatot, hogy írja alá a megállapodást, amellyel biztosíthatná az egyetem budapesti működését, beleértve a CEU működésének szerves részét képező amerikai akkreditációjú programokét is.

Válaszul Szijjártó Péter külügyminiszter utalásaira, miszerint a CEU „privilégiumokat” élvezett vagy vár el, ismét kijelentjük, hogy a CEU mindig is betartotta a magyar törvényeket, és megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2017. tavaszán elfogadott módosításában előírt feltételeknek is.

A CEU továbbra is nyitott arra, hogy ezeket a kérdéseket megvitassa a magyar kormány tagjaival, és olyan megoldást találjon, amely biztosítja az egyetem budapesti működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik