Belföld

Cornstein nagykövet videója szeptember 11-éről

A diplomata négy barátját veszítette el.

David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet videót tett közzé a 2001. szeptember 11-i terrortámadások keddi évfordulója alkalmából.

A videóban a nagykövet azt mondta:

nem feledjük a világ minden tájáról felénk áradó baráti támogatást, köztük NATO-szövetségesünkét, Magyarországét, akik mind szolidaritásukról biztosítottak minket azokban a nehéz időkben.

Az amerikaiak szeptember 11-én felidézik az elhunytak emlékét, tisztelegnek a készenléti egységek bátor áldozatvállalása előtt, megerősítik elhatározásukat, hogy megvédik sajátjaikat, és éberen figyelnek a terrorveszélyre – mondta. A New York-i születésű diplomata felidézte: ő is a városban volt a terrortámadások idején, éppen előválasztás volt, szavazni ment.

Amikor nem sokkal később kiléptünk az épületből, a világunk megváltozott. Láttuk a káoszt, megcsapta orrunkat a füstszag, és megéreztük a félelmet

– fogalmazott. Idővel megtudta, hogy négy barátja is az áldozatok között van.

Sosem fogom elfelejteni a barátaimat, sem azt a csaknem 3000 embert, akiket oly kegyetlenül legyilkoltak azon a tragikus napon.

David B. Cornstein közölte: emlékezni fog azokra az amerikaiakra is, akik

sietve és a veszélyeket vállalva menteni próbáltak számukra ismeretleneket, az összetartozás és a közös cél szelleme által vezérelve.

Megtisztelőnek nevezte, hogy New York állam képviseletében több tűzoltó temetésén is búcsúbeszédet mondhatott.

A diplomata szerint felebarátaik, honfitársaik támogatása ma fontosabb, mint valaha. Ennek szellemében támogatja a hagyományt, amelyet a nagykövetség 2010-ben indított el a Magyar Vöröskereszttel közösen, és mindenkit arra hívott, hogy vegyen részt éves véradásukon, amelyet szeptember 11-én tartanak a Magyar Vöröskereszt budapesti székházában. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik