Belföld

Vekerdy Tamás nyílt levelet írt Orbán Viktornak

A legendás pszichológus inkább a lúzereket választja.

Mi a te kereszténységed?

Ezzel kezdi és zárja Orbán Viktornak írt nyílt levelét az Élet és Irodalomban Vekerdy Tamás.

Tegeződve szólítja meg a kormányfőt, idézve neki a Biblia tanítását, amelyben ő Máté könyvében Az utolsó ítéletről ezt olvassa:

…éheztem és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok; jövevény voltam és befogadtatok engem; mezítelen voltam és felruháztatok … Akkor felelnek majd néki az igazak, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, és tápláltunk volna? vagy szomjúhoztál és innod adtunk volna? És mikor láttuk, hogy jövevény voltál és befogadtunk volna? … Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiaim közül, velem cselekedtétek meg.

Ezek az igazak, ők jobb kéz felől állnak, és felvétetnek az Atya birodalmába, bal felől állnak azok, akik nem ismerték fel a legkisebbekben a legnagyobbat. Vettetnek az örök tűzre.

Te nem ugyanezt olvasod?

A pszichológus, író szerint ezt olvasta Angela Merkel és Ferenc pápa is, és bár lehet, ők lúzerek, ügyetlenek, de – teszi hozzá – az igazi kereszténység története a lúzerek története. 

Az Úr Jézus Krisztus, a názáreti mester – lúzer.

A tömeg, a nép Barabást kiáltott, a názáreti halálra adatott, mert lúzer volt, ellentétben Orbánnal, aki Matteo Salvinivel együtt egy diadalmas győző, csak éppen kérdés, mi legyen a tengerben úszkáló felborultakkal.

Nem kell őket kimenteni?

Biztosan ügyesen megkerülnéd a választ, és azt mondanád, amit Soros György mindig is mondott: a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik.

Persze.

De addig is hagyjuk őket vízbe fulladni?

Na, az ilyesmikre nem szeretsz válaszolni. Mert, gonosz feltételezésem, legszívesebben azt mondanád: igen, hagyjuk.

Vekerdy nemcsak azt kérdezi, ez a gondolkodás alkalmas-e a keresztény ország felépítésére, hanem azt is, mi az, hogy keresztény Magyarország. Az Orbánnak mintául szolgáló harmincas-negyvenes években ez azt jelentette, nem zsidó.

Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra. Eichmann tanúsíthatná, kiemelkedő buzgalommal.

És persze elloptuk, amijük volt.

Vekerdy úgy látja, fosztogatásban nagyok vagyunk. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, aki egy embertömeget masszaként kezel, legyen az zsidó, migráns, az elindult az úton, ami a legyilkolásuk felé vezet.

Kiemelt kép: MTI /Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik