Belföld

Törvénytelenül zárta ki az Oktatási Hivatal a magánkiadókat

Új tankönyvengedély-hosszabbítási eljárásra kötelezte a bíróság az Oktatási Hivatalt, miután az jogalap nélkül tagadta meg egy magánkiadó tankönyvének hosszabbítási igényét – derült ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett ítéletből, melyről az ugytudjuk.hu számolt be. Ezzel a döntéssel több kiadónak számára csillant fel a remény, hogy nem kell végleg bezárniuk.

Szerdán kezdődtek az első perek, melyeket a tankönyvpiacról folyamatosan kiszorított magánkiadók indítottak az Oktatási Hivatallal (OH) szemben, mert az megtagadta az összes lejárt engedélyű tankönyvük engedélyének meghosszabbítását idén májusban. Az állami kiadású tankönyvek engedélyét persze sorra meghosszabbították. Ezzel gyakorlatilag kizárták a magánkiadókat.

A bíróság szóbeli ítélethirdetésében egyetértett abban, hogy az OH nem vizsgálhatta volna, hogy állami vagy magankiadású-e a tankönyv, csak a hosszabbítási követelmények szerint bírálhatta volna el a könyvet.

A kiadók több mint 130 tankönyv esetében fordultak bírósághoz, a mostani ítélettel megegyezőre számítanak a további perekben is, írja a lap.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik