Belföld

Egyre kevesebben vesznek dízeles autót

Gyorsan csökken a dízelautók népszerűsége Európában, a második negyedévben 300 ezerrel, azaz 15,7 százalékkal kevesebb gázolajjal hajtott új személygépkocsit helyeztek üzembe a kontinensen, mint egy évvel korábban, a jelenség Magyarországot is elérte, 5 százalékkal visszaesett a dízelautók eladása – áll a Világgazdaság pénteki számában.

A gazdasági napilap cikke szerint a háttérben a VW-botrány mellett a környezetvédelmi előírások szigorodása, a kínálat beszűkülése és a dízelautók használatának adminisztratív korlátozása, sok esetben tiltása áll.

Az EU és az EFTA 32 tagállamában 15,7 százalékos volt a visszaesés a második negyedévben, az első félévet tekintve pedig már 16,7 százalékos. Csupán négy piacon mértek növekedést a második negyedévben, a bolgároknál 4 százalékot, az észteknél 6,9-et, a románoknál 3,5-öt, a svédeknél pedig 5,6-ot.

A közismerten dízelbarát magyarok is gondolkodóba estek, végül sokan a benzines autókat választották. A második negyedévben 5 százalékkal kevesebb, 9159 dízelautó kapott rendszámot, miközben a benzinesek száma 27 965 darabra nőtt, ami kiugró, 43,3 százalékos bővülés. Ennél pörgősebb piaca a benzines autóknak tavasszal csak a svédeknél, valamint a 79 százalékos pluszt jegyző románoknál volt.

Az öt legnagyobb európai piacon egyaránt két számjegyű volt a csökkenés: a dízeleladások a briteknél 25,6, a spanyoloknál 19,5, a németeknél 18,8, a franciáknál 12, az olaszoknál pedig 10,3 százalékkal estek vissza – olvasható a Világgazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik