Belföld

Az amerikai nagykövet csak a szépre emlékezik

David B. Cornstein diplomatikusan elhallgatta, hogy találkozott a kormány bírálóival.

A Népszava amolyan „trumpi igazságnak” nevezi, hogy a nagykövet a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratnak azt állította, csak elégedett emberekkel találkozott eddig Magyarországon. Neki senki nem panaszkodott a szabadságjogok csorbulása miatt, pedig számos vallási, világi vezetővel, illetve civil szervezettel találkozott.

A Népszava ugyanakkor több forrásból úgy értesült, hogy David B. Cornstein nem sokkal megérkezése után, július 2-án találkozott az Orbán-kormányt rendszeresen bíráló civil jogvédők vezetőivel. A találkozón többek között a Transparency International (TI), az Ökotárs Alapítvány és a Helsinki Bizottság is ott volt.

A civilek a nagykövettel részletesen ismertették a jogállamisággal és az emberi jogok magyarországi helyzetével kapcsolatos kritikáikat.

Cornstein nyugtázta az elhangzottakat, azt mondta, meghallotta és megértette az aggályaikat.

A lap hiába kérdezte a nagykövetséget, Cornstein miért állította, hogy Magyarországon csak elégedett emberekkel találkozott, nem kapott választ.

A kijelentés azért is meglepő, mert kinevezése után egyik első útja az Orbán-kormány által „Soros-egyetemnek” titulált Közép-európai Egyetemre (CEU) vezetett. Erről az RTL Klubnak azt mondta, jelezni akarta, hogy az egyetem fontos a Trump-kormányzatnak, itt az ideje aláírni az oktatás folytatásához szükséges megállapodást.

Később egyébként épp a CEU egyik professzora írt nyílt levelelet neki, amiben emlékeztett rá, hogy a nagykövettől a hazája hiteles tájékoztatást vár a magyarországi viszonyokról.

Kiemelt kép: MTI/ Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik