Belföld

Lélekzug Tréning Központra nyert 147 milliót a felcsúti biztos testvére

EU-s forrásból 362 millió forintot nyert Felcsút, a katolikus egyház és a Tessely Karolina által alapított Habitus Alapítvány turisztikai célokra, írja az Index.

Bár elsőre valószínűleg sokaknak semmit nem mond Tessely Karolina neve, ő annak Tessely Zoltán fideszes politikusnak a testvére, akit Orbán Viktor Felcsút környékének fellendítésével bízott meg. Orvos végzettségű, pszichoterapeutaként dolgozik.

A pénzből eredetileg az egyház az épületeit újította volna fel, a falu a Magyarpolányi Passióra felfűzve csinált volna szakrális kiállításokat, a művházat felújítva Zöld Élet Bemutató Központot, az alapítvány pedig a Lélekzug Tréning Központot, amihez az önkormányzattól jutnának 12 ezer négyzetméternyi telekhez.

A lap cikke szerint a projekt egyáltalán nem ment simán, mert a faluban, sőt az egyházon belül többen is kritikusan álltak a dologhoz. Amikor Tesselytől megkérdezték, hogy az alapítványnak mennyi pénze van, tudna-e saját zsebből fizetni bármit a projektben, ha véletlenül úgy alakulna, ő azt mondta, a pénzt illető kérdésre nem köteles válaszolni,

és különben is, a támogatás azért érkezett Magyarpolányba, mert ő kitartott amellett, hogy a Lélekzugot itt akarja megvalósítani.

Egy idő után a feszültségek miatt a konzorciumi hármasból kilépett az egyház, mert nem látta biztosítottnak, hogy elegendő pénz jut nekik a felújításhoz.

A három elemű pályázat most úgy néz ki, hogy a kultúrházat átkeresztelik, felújítják, lesz egy szakrális bemutatóközpont az iskola udvarában és az alapítvány terveit megvalósítva felépítik a Lélekzugot.

Tessely alapítványára végül a pénzből 147 millió forint jut, ennyiért fejleszthetnek.

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik