Belföld

Magyar György: az egészségügy a legbetegebb

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 05. 14:47

Nem emberölés, ha nem jut időben megfelelő kezeléshez a beteg és ebbe belehal.

A Független Hírügynökségnek Magyar György ügyvéd azt mondja, ami a sürgősségi osztályokon történik, az nem a kórházak ügye, az rendszerhiba. Az egészségügy felülről vezérelt, de még egy olyan kiemelt intézménynél, mint a Honvédkórház sem tudni, ki a gazda (HM, Emmi), kié a felelősség – teszi hozzá.

Magyarországon önmagában azért, hogy egy sürgősségi osztályon valakit nem látnak el az osztály nevének megfelelően sürgősen, nem sok sikerrel indítható per.

Nyugati, fejlett országokban a mulasztásért 100 százalékos sikerrel indítható per, a kártérítésről lehet egyeztetni a kórházzal.

Idehaza a sürgősségi ellátásra is irányadóak az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény rendelkezései, a szakmai protokollok, de nehezebben bizonyítható a mulasztás, hiszen ebben az országban

az egészségügy a legbetegebb.

Ha egy beteg nem jut időben megfelelő vizsgálathoz, ellátáshoz és emiatt meghal, az sem lesz emberölés, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés lehet, amit a Btk. 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

Magyar György komoly problémának tartja, hogy míg a régi Alkotmány biztosította az egészségügyi ellátáshoz való jogot, az Alaptörvény csak azt tartalmazza, hogy az állam „törekszik” erre.

Szerinte ez nagy eszmei, jogi differenciát jelent, miközben maradt a szocialista rendszerből öröklött látszólagos ingyenesség, korrupció, hálapénz, azoknak az orvosoknak a kihasználása, akiktől segítséget várunk, de nincsenek megbecsülve.

Orvosi helyett politikai műhiba, hogy a kormányok a gyors sikerek miatt bele sem vágnak az egészségügy, az oktatásügy reformjába. Orbán Viktor tehetséges politikus, de a keleti sikerreceptek alapján bánik az állampolgárokkal, az oktatással, az egészségüggyel, hiszen  biztos abban, hogy a mai pártvezetés és a hatalom reprezentánsai gyakran más képzésben részesítik saját gyermekeiket, unokáikat, mint amit az egyszerű állampolgároké kapnak.

Budapest, 2015. március 14.
Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője (b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Zsiga Marcell, a Fidesz volt országgyűlési képviselője a Fidelitas XII. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban 2015. március 14-én.
MTI Fotó: Marjai János
Rogántól Szijjártóig: magánügy, milyen iskolába járnak a gyerekeik
Szabó Tünde még hivatalos oldalán publikálta gyermekei tanévkezdését, estére magánügy lett az iskola típusa.

Így viszont az

agymosásból sajnos agyhalál lesz! Ebbe az irányba mozdultunk el.

Az ügyvéd az interjúban élesen bírálja a kormányt és az ellenzéket, beszél a félelmekről, a feudális hierarchiáról, illetve arról, hogy miként válhat maga a jogalkotás jogellenessé.

Kiemelt fotó:  MTI / Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.