Belföld

Uniós jogot sérthet a Stop Soros egy magyar bíró szerint

A magyar menedékjogi törvény július 1-jétől hatályos, Stop Soros-csomag részeként bevezetett szigorítása uniós irányelvbe ütközhet egy magyar bíró szerint, írja a Magyar Narancs. A bíró rögtön kezdeményezte is Európai Unió Bíróságának sürgősségi előzetes döntéshozatali eljárását.

A Helsinki Bizottság a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság augusztus 21-i végzését osztotta meg a lappal. A Helsinki kurd nemzetiségű, szíriai ügyfele július 19-én kért menedékjogot a tranzitzónában. A kérelmét a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal elutasította az új szabályzat értelmében, majd elrendelték a férfi kitoloncolását.

A Helsinki perben támadta meg a döntést, a bíró, Szabó Gabriella pedig egyetértett azzal, hogy az új rendelkezés ellentétes lehet az EU menekültügyi eljárásról szóló irányelvével.

A bíró így előzetes kérdéssel fordult az Európai Unió Bíróságához, a pert addig felfüggesztette. Mivel hetek óta az összes menedékkérőt ugyanerre a passzusra hivatkozva utasítják el, várhatóan több másik ügy is leáll a luxembourgi döntésig. Ez minimum hónapokig eltart még.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik